Primer pla d'una pacient consumint cànnabis a través d'un vaporitzador. ACN
ACN/ Elisenda Rosanas |
Barcelona
11-05-2018 18:54
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'Observatori Espanyol del Cànnabis Medicinal estima que a tot l'estat espanyol hi ha entre 50.000 i 100.000 pacients que consumeixen cànnabis amb finalitats terapèutiques i es calcula que a Catalunya aquesta dada està entre 15.000 i 30.000 pacients. Són persones que han patit un càncer i que durant la quimioteràpia, recorren a aquesta planta per evitar les nàusees, però també pacients amb malalties cròniques, malalts amb dolor crònic o altres patologies i fins i tot infants amb epilèpsia. El consum de cànnabis però, amb finalitats mèdiques, no està regulat per cap llei i per tant, els metges no poden prescriure'l i els pacients no poden acudir a la farmàcia per aconseguir-ho. Posar sobre la taula la situació actual i debatre sobre la necessitat de legalitzar-ho, és l'objectiu del II Congrés Cannabmed, que arrenca aquest divendres a Barcelona, amb la participació d'experts i pacients.
Precisament la manca de regulació en l'ús del cànnabis amb finalitats medicinals provoca que no hi hagi un registre rigorós dels pacients que recorren a aquesta planta per pal·liar els símptomes de determinades malalties o els efectes d'alguns medicaments. Així ho ha explicat el sotsdirector de la Fundació ICEERS (International Center for Ethnobotanical Education, Research & Service), Òscar Parés, en el marc del II Congrés Cannabmed que té lloc aquest divendres i dissabte a Barcelona.
''El cànnabis no cura'', ha recalcat Parés, però ''està infrautilizat''. Parés considera que hi ha prou evidència científica que aquesta planta podria ajudar a molta gent, a reduir els símptomes de la malaltia o els efectes de la mediació, i per tant, ajudar-los a millorar la qualitat de vida a tenir, en definitiva, ''una vida més digna''. Els beneficis d'utilitzar el cànnabis van més enllà del benestar dels mateixos pacients, ja que en estudis als EUA; als estats on hi ha programes de cànnabis medicinals, s'ha comprovat que hi ha menys consum d'opiacis, menys addiccions i menys ús d'analgèsics.
Per això, una de les reivindicacions que uneix professionals sanitaris i pacients és la necessitat de regular aquest consum. Actualment, alguns metges aconsellen als seus pacients recórrer al cànnabis però no ho poden receptar perquè posarien en risc el seu lloc de feina, explica Parés. Un programa d'accés al cànnabis medicinal solucionaria aquesta situació i donaria formació als professionals de manera que es podria ''uniformitzar'' la resposta, que actualment genera ''disparitats d'opinions''. De fet, Parés destaca que hi ha més de 30 països que han fet aquest pas ''i cap d'ells ha tirat enrere''.
''Amb el cànnabis, la vida canvia totalment''
La Llibertat González és una de les pacients que participen al congrés. Té diverses patologies i ha passat per quiròfan una quarantena de vegades per problemes de pneumotòrax, bàsicament. També té dolor crònic i fibromiàlgia. Explica que ha arribat a consumir, en moments problemàtics, prop del centenar de pastilles diàries. Una amiga la va anirmar a cnèixer unclub de cànnabis i a través d'un metge va començar a provar-ne el consum. No se'n penedeix gens. Reconeix que no n'era partidària per qüestions d'estigma i perquè els seus germans, morts de sida, van haver de recórrer a la metadona. Però un cop ha provat els efectes afirma, categòricament que ''amb el cànnabis, la vida canvia totalment''.
A banda de poder reduir el consum de fàrmacs, el cànnabis la deixa descansar a la nit; antigament s'arribava a despertar, de dolor, cada vint minuts. Explica que és necessari molt poca dosi cada dia. Ella es gasta aproximadament uns 200 euros al mes, a banda d'uns 80 més en pastilles, i el consumeix a través d'un petit vaporitzador. Amb un consum diari, explica, n'hi ha prou. ''Em va de meravella'', confessa, i per això, no es planteja canviar d'idea, però lamenta que el cànnabis medicinal no estigui regulat. ''Això ha de canviar'', diu la Llibertat, perquè considera que funciona i recorda que no consumeix perquè vol, sinó perquè ho necessita.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!