Metropolitana Sud

Els Mossos intensificaran la col·laboració amb la policia local de Sitges contra el 'top manta'

El cap de la Regió Policial Metropolitana Sud, Carles Anfruns, reconeix que s'estan plantejant l'ús de drons en dispositius de trànsit.

Pla obert d'un grup de venedors del top manta recollint les seves pertinences a la platja de Sitges sota l'observació d'un agent de la Policia Local.

Pla obert d'un grup de venedors del top manta recollint les seves pertinences a la platja de Sitges sota l'observació d'un agent de la Policia Local.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El cap de la Regió Policial Metropolitana Sud (RPMS), el comissari Carles Anfruns, vol intensificar la col·laboració amb les 37 policies locals del territori per frenar l'increment de fets delictius com ara els robatoris a l'interior d'habitatges o els furts i per lluitar contra fenòmens com el 'top manta'. Anfruns, en el càrrec des de fa un any, reconeix que tot i que el 'top manta' va a la baixa en línies generals, a municipis turístics com Castelldefels o Sitges encara queda molta feina a fer. Per posar fil a l'agulla, el comissari destaca que aquest mateix cap de setmana han donat suport a la Policia Local de Castelldefels en un dispositiu contra la venda ambulant. "Malgrat que la solució no és només policial, sempre col·laborarem i donarem suport a la feina de les policies locals per eradicar el fenomen", afegeix. Després d'una primera experiència "molt positiva" al MWC, Anfruns, en declaracions a l'ACN, reconeix que "s'estan plantejant" utilitzar el seu equip de drons en dispositius de trànsit. "És un aparell jove i hem de practicar molt per treure-li tot el partit", destaca.

Carles Anfruns va substituir ara fa un any a la comissària Cristina Manresa al capdavant de la RPMS que abarca les comarques del Baix Llobregat, el Garraf i l'Alt Penedès i la ciutat de l'Hospitalet de Llobregat. Un primer any que qualifica de "molt positiu" i del que en destaca "la professionalitat i dedicació" dels 2.300 policies que la formen. "Ha estat un any exigent que ens ha posat a prova i crec que hem estat a l'alçada", assenyala.

Amb tot, el comissari reconeix que "queda molta feina a fer" per millorar la seguretat de la ciutadania i reduir els fets delictius que el 2017 van tornar a pujar a la regió i al conjunt del país. En aquest sentit, destaca que una de les prioritats serà frenar l'increment de robatoris a l'interior d'habitatges, "un dels delictes més soferts perquè pertorba la intimitat dels ciutadans". Per aconseguir-ho, afegeix, la formula passa perquè cossos policials i ciutadania "s'alineïn en la seguretat dels municipis". "No és una feina fàcil, però sense la col·laboració ciutadana encara ho serà més", alerta.

Una altre de les prioritats serà lluitar contra el fenomen del 'top manta'. Tot i destacar que a nivell global "va a la baixa", reconeix que als municipis més turístics encara és molt evident. Un fenomen, recorda, que va començar com un delicte contra la propietat intel·lectual perquè es venien productes falsificats i que a dia d'avui ha derivat a un delicte d'estafa perquè majoritàriament el practiquen persones que "en comptes de vendre els productes en un mercat amb tots els permisos en regla ho fan a la via pública de forma il·legal".

Sobre la manera d'acabar amb el 'top manta', Anfruns defensa que els dispositius policials com el que es farà aquest cap de setmana a Castelldefels "són necessaris", però que la resposta "no pot ser només policial" i que cal oferir una sortida a la gent que s'hi dedica "que sempre són els mateixos". "No tinc la solució, però el que està clar és que només comissant-los els productes, l'únic patrimoni que tenen, no ho aconseguirem", rebla. Aquí, destaca els esforços de molts municipis per oferir-los feina i ajuts socials.

Sigui quin sigui el tipus de delicte, el comissari Anfruns té clar que la solució passa en bona mesura per la col·laboració dels Mossos amb les 37 policies locals que hi ha a la regió. En aquest sentit, destaca que totes elles, de la més petita amb 9 agents a la més gran amb més de 300, "són potents i estan disposades a servir a la ciutadania". "Ens els últims anys s'ha demostrat que els Mossos d'Esquadra i les policies locals van de la mà", destaca.

El cap de la RPMS també destaca la importància de la col·laboració, en aquest cas ciutadana, per lluitar contra la proliferació de plantacions il·legals de marihuana. Anfruns recorda que els delictes contra la salut pública van créixer l'any passat un 9% degut en bona part a les actuacions per desmantellar aquestes plantacions que en molts casos van ser possibles per les denúncies de veïns.

Ús de drons en dispositius de trànsit

Després de posar a treballar "amb èxit" un equip de drons durant la passada edició del Mobile World Congress (MWC) com un element més del dispositiu de seguretat al recinte firal de Gran Via, el comissari Anfruns creu que poden ser un element molt vàlid en altres situacions.

A l'espera d'adquirir més experiència amb aquesta nova eina de la que disposen els Mossos d'Esquadra, el comissari creu que els drons poden oferir un rendiment òptim per controlar grans acumulacions de gent en espais tancats com ara fires, però reconeix que estan estudiant utilitzar-los en dispositius de trànsit. "Ens hem plantejat utilitzar-los per sancionar els conductors que trepitgin la línia continua en determinats trams", puntualitza.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local