ACN/ Pol Solà |
Vilanova i la Geltrú
21-05-2018 14:13
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Els jutges i fiscals de tot l'estat estan cridats a la vaga aquest dimarts en protesta per les seves condicions laborals i per demanar una major autonomia i independència dels seus òrgans de govern. La convocatòria la fan les set associacions de la judicatura i van des de recuperar els sous del 2010 fins a l'elecció directa per part dels jutges de 12 dels 20 membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).
El 16 de juny de 2017, les quatre associacions judicials van subscriure un manifest amb '14 propostes per a la millora de la Justícia' al qual es van adherir 120 juntes de jutges, més de 3.500 jutges individualment i les tres associacions de fiscals. Les propostes van des del reforç de la independència judicial a la modernització i digitalització efectiva de l'Administració de Justícia i la millora de les condicions professionals dels membres de la carrera judicial. També està pendent d'aprovació la Llei Orgànica sobre recuperació de permisos i vacances. Tampoc s'ha convocat la taula de retribucions que per llei ha de reunir-se cada cinc anys per tal de reclamar les millores salarials que permetin recuperar les retallades dels últims vuit anys. L'any 2010 es van reduir les retribucions molt per sobre de la funció pública, amb el pagament "irrisori" de guàrdies de jutges i fiscals.
Segons les associacions, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "ha fet cas omís a la proposta sobre nomenaments judicials, d'acord amb criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència" i segueix "sense complir amb la seva obligació legal de fixar les càrregues de treball, com li recorda la recent sentència de la Sala del Social de l'Audiència Nacional". Així, volen que es convoquin 300 places de jutge anuals en els propers quatre anys, per reduir la càrrega de treball, ja que Espanya té una de les taxes de litigiositat més altes d'Europa i una de les ràtios de jutge per habitant més baixes. Pel que fa a la independència judicial, volen que els jutges tornin a elegir 12 dels 20 membres del CGPJ per elecció directa, secreta i en llistes obertes.
Els fiscals, per la seva banda, reclamen la derogació del sistema de terminis màxim d'instrucció, la paralització de la implantació de la justícia digital, l'atribució a la Fiscalia General de l'Estat de la formació dels fiscals, la fixació de les càrregues de treball i la independència del ministeri fiscal i la seva autonomia pressupostària.
En un comunicat conjunt, les quatre associacions de jutges van instar els jutges degans dels partits judicials i els presidents de les audiències provincials a col·laborar perquè l'aturada sigui un èxit dels convocants.
Les organitzacions lamenten que el govern espanyol, els partits polítics i el CGPJ els tracti de forma "indecorosa" tot i que "quan interessa" se'ls considera "poder de l'estat". Per això, i fruit de la manca de resultats de la negociació, lamenten haver de perjudicar els interessos dels ciutadans durant un dia, però asseguren que no tenen més marge de maniobra, i que en el fons la reivindicació també beneficia la ciutadania. Així, volen una justícia més independent i de major qualitat, una justícia on "els poders s'autolimitin i no es fagocitin, com fins ara".
Per això, el dia 22 volen demostrar "com d'invàlid i orfe pot resultar un país sense jutges ni fiscals, encara que hi hagi dirigents que això no entri en els seus plantejaments".
La vaga està promoguda per les quatre associacions de jutges i les tres de fiscals: l'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació Francisco de Vitoria, Jutges i Jutgesses per la Democràcia, Fòrum Judicial Independent, l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals.
Anterior vaga el 2013
L'última vaga fins ara de jutges i fiscals va ser el febrer del 2013, tot i que les associacions conservadores no s'hi van sumar, però sí els funcionaris, i protestava contra les reformes que volia impulsar l'anterior ministre de Justícia, Alberto Ruiz Gallardón, entre les que destacaven la imposició de taxes judicials, la reforma del Codi Penal, del Consell General del Poder Judicial i del Registre Civil, a més de demanar més mitjans humans i materials.
A Catalunya hi va haver un seguiment del 33,84%, tenint en compte que la vaga no afectava els jutjats de guàrdia, les causes amb pres o les vistes civils d'urgència.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!