Fabricació Digital

Neàpolis rep aquesta setmana els socis de Tallin, Dublín i Roma dins el projecte Creative Makers

Darreres sessions de treball per preparar i conceptualitzar la creació de quatre Laboratoris de Fabricació Digital infantils en les quatre ciutats europees

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els representants de les organitzacions sòcies del projecte Creative Makers, Roma, Dublin i Tallin, visitaran Vilanova i la Geltrú i treballaran en el si de l'Agència Pública d'Innovació en la concreció del seu objectiu principal: la creació de quatre Laboratoris de Fabricació digital infantils a Itàlia, Estònia, Irlanda i Catalunya.

Neàpolis actua com la part catalana d'aquest projecte comunitari per crear una xarxa de Laboratori de Fabricació Digitals sota el paraigua temàtic del lettering, la tipografia i la impressió integrant aquestes disciplines tradicionals en un nou marc on tinguin cabuda les noves tecnologies, les eines digitals i els espais d'experimentació.

Aquesta és la quarta de les trobades que s'han programat al llarg de 2017 i 2018 per establir la metodologia i les millors fórmules per construir aquesta xarxa de Laboratoris de Fabricaciò digital. Cadascuna de les ciutats associades ha aportat la seva expertesa en determinades matèries relacionades amb les arts tipogràfiques, les impressions artesanals i la recuperació de les maquinàries d'impressió tradicional o l'apliació de la metodologia del Thinkering&Making.

En el cas de Neàpolis, l'Agència Pública d'Innovació aporta conjuntament amb l'empesa FunLab, la seva expertesa en la dinamització d'experiències vinculades a la fabricació digital i la creació d'espais per a construir comunitats creatives i espais de fabricació (Laboratoris de Fabricació digital, espais makers).

Les delegacions que durant els propers tres dies treballaran a Neàpolis conformen el nucli impulsor del projecte i estan integrades per membres del Museo dei Bambini, L'Explora, de Roma (Itàlia); El National Print Museum de Dublín (Irlanda) i Labora Tallina Paber (a Tallin, Estònia).

En el projecte hi ha altres organitzacions implicades com a entitats associades: el Fablab Muse (Itàlia), Fun lab (Catalunya) Ukraina Kultuurikeskus Centre Cultural d'Ucraïna (Estònia) el Maker Lab i el Kultuuri Katel (Estònia), el Tog (Irlanda) i l'Associació Internacional de Nens als Museus “Hands On!” (Àustria).

La delegació de Tallin visita avui les instal·lacions del Molí Paperer de Capellades. El centre Labora de la capital d'Estònia s'ha especialitzat en la manufactura artesanal de papers de tot tipus i el conjunt integral dels processos de creació de llibres, des de la cal·ligrafia i la impressió a l'enquadernació.

Dins el programa conjunt que s'ha preparat per a les tres delegacions, es visitarà també la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, on es conserva part del llegat i de la tradició impressora local amb els fons de la Impremta Oliva o la col·lecció de planxes d'impressió i gravats de mestres com Enric Cristòfol Ricart, entre d'altres. Com a part del programa també es farà una visita a les instal·lacions de l'Ateneu de les Corts per conèixer aquesta experiència pública d'espais de fabricació digital i de cocreació. A més de les visites programes els equips de treball continuaran formulant els passos a seguir per a la consecució dels quatre Laboratoris de Fabricació Digitals infantils i la confecció dels programes de treball i activitats que s'hi podran desenvolupar.

Neàpolis i Fun Lab, han preparat tres tallers per a mostrar als socis algunes de les activitats per a nens que Fun Lab porta a terme a Neàpolis. Aquests son el taller "Maker Artist Bot", "Tinkercad & 3D printing" i "3D Pen". A més s'han preparat tres tallers basats en la metodologia "Agile" per contribuir al desenvolupament del taller per a nens comú a tots els socis en les seves seus com a producte final del projecte.

Un dels objectius es que es reculli de la millor forma possible la tradició I tècniques d'impressió cercant fórmules per mesclar aquestes amb les noves eines de fabricació digital. Aquest fet obre un nou espai de treball per al desenvolupament de les tecnologies aplicades a la impressió, les eines cal·ligràfiques, les arts tipogràfiques, la retolació o activitats vinculades en un context de revalorització d'aquest sector potenciant el seu vessant més artesanal, artístic i creatiu. Això comportarà l'ús d'mpressores 3D o de noves tintes ecològiques i altres millores introduides per la tecnologia que han obert la porta a una renovació de la impressió i les arts gràfiques.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local