Refugiats sahrauís

Vacances en pau al Garraf

A la comarca s’ha aconseguit mantenir el nombre de famílies d’acollida d'infants sahrauís respecte a la resta de Catalunya, però encara hi ha molt per fer

Vacances en pau al Garraf. Infants sahrauís d'acollida a la comarca. EIX

Vacances en pau al Garraf. Infants sahrauís d'acollida a la comarca. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Fa uns 20 anys es va posar en marxa a la comarca el projecte “Vacances en Pau”, una iniciativa que s’ha anat consolidant-se any rere any. Aquest  projecte, que es realitza tant a Catalunya com a altres comunitats, està organitzat per la delegació de Front Polisari a Catalunya. A més a més compta amb el suport de diverses entitats, com és el cas de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i Acció Solidària amb el Poble Sahrauís de Vilanova.

Es tracta d’una iniciativa on nens i nenes d’entre 10 i 12 anys que viuen als campaments de refugiats del Sàhara poden venir a passar l’estiu al nostre país amb famílies d’acollida. Durant els mesos de juliol i agost, els infants tenen la possibilitat de realitzar intercanvis culturals amb les famílies i poden accedir a la sanitat pública, ja que els hi fan una revisió mèdica general.  D’altra banda, com bé assenyala Susana Sanahujes, coordinadora de “Vacances en Pau” a Vilanova, “els infants, durant aquest període d’estiu, podran accedir a una alimentació més variada. És cert que són nens i nenes que no passen gana, però pot ser que durant un mes només mengin llenties i patates, perquè és el que els hi arriba de l’ajut internacional. Aquí mengen una alimentació més variada, com fruita, peix,.. doncs poden marxar a casa seva carregats de vitamines”.

La coordinadora també ens explica que “aquesta iniciativa té dos objectius. El primer és treure els infants sahrauís dels campaments de refugiats en què viuen tot l’any, on de per sí les condicions de vida són dures, a l’estiu les temperatures oscil·len entre els 50 i 60 graus. El segon, no menys important que l’anterior, és posar el focus mediàtic sobre un problema que fa 43 anys que existeix. Ara que parlem molt de refugiats, hem de tenir present que ells porten així 43, no porten precisament poc temps en camps de refugiats”.

Avui dia la necessitat primordial de la iniciativa és aconseguir el màxim nombre de famílies d’acollida possibles per poder portar més nens. És cert que el balanç a Vilanova és positiu, però els hi agradaria augmentar el nombre de famílies. Al Garraf la xifra de famílies s’ha mantingut en els últims anys, normalment són entre 20 i 23 famílies, però a la resta de Catalunya ha baixat considerablement. Mentre que l’any 2006 s’acollien a 1000 nens i nenes a tota Catalunya, aquest any només seran 450.

Sanahujes destaca que “la responsabilitat de la família amb l’infant durant aquests dos mesos d’estiu és cuidar-lo –menjar, roba- i fer que passi un estiu agradable. Durant el mes de juliol organitzem cada setmana una activitat a Vilanova per tal que, per un costat els nens no es pensin que estan sols en una casa i que ens hem oblidat d’ells i, per altra, els nens, que són tots de la mateixa comarca, es puguin trobar, i perquè les famílies puguin compartir i intercanviar les seves experiències”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local