ACN |
Vilanova i la Geltrú
28-06-2018 16:04
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Fiscalia i acusació particular han mantingut les penes de presó sol·licitades per set dels nou acusats pels aldarulls ocorreguts després d'un míting del PP a Vilanova i la Geltrú l'any 2014. En la quarta jornada del judici que es celebra a l'Audiència de Barcelona, les acusacions han considerat provat, tant pels diferents testimonis com per les imatges del dia dels fets, que els acusats, junt amb altres manifestants, van actuar "organitzadament" per "atemorir" els líder polítics que participaven en l'acte electoral i que a la sortida van intentar agredir els vehicles en els que viatjaven, entre d'altres, el llavors ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la líder del PP de Catalunya, Alícia Sánchez Camacho. Així, el ministeri fiscal ha mantingut la sol·licitud de 8 anys de presó per a un d’ells i de 4 anys per a altres cinc processats, a més de multes de milers d’euros. De la seva banda, pels tres acusats restants, pels que Fiscalia demana el sobreseïment de la causa, l'acusació particular sol•licita 11 mesos de presó per a un d’ells, i multes de 3.000 euros per a tots tres.
La quarta jornada del judici de l'anomenat 'cas Montoro' ha començat aquest dijous amb el visionat dels diferents vídeos amb imatges del dia dels fets abans que Fiscalia i acusació particular presentessin les seves conclusions contra els nou acusats com a presumptes autors de delictes de desordres públics, atemptat a l’autoritat i faltes de danys.
En les seves conclusions, el ministeri fiscal ha deixat clar que, a diferència de les persones que es van manifestar legítimament a les portes del local on es va celebrar el míting, els acusats van traspassar el límit de la llibertat d'expressió quan van fer ús de la violència per expressar el seu rebuig contra els dirigents del PP i les idees que representen.
Després de visualitzar diferents vídeos amb imatges dels fets i un cop escoltades les declaracions dels diferents testimonis, Fiscalia considera provat que després d'una rebuda de les autoritats hostil però no violenta, un cop fa finalitzar l'acte, part dels manifestants es van organitzar amb l'objectiu d'atemorir les autoritats polítiques impedint la seva sortida del local. Aquí, per exemple, ha recordat que alguns dels concentrats van moure unes jardineres per evitar que els vehicles poguessin sortir per on havien accedit, pel Passeig Marítim.
També considera provat que els acusats sabien per on marxarien les autoritats i en quins vehicles ho farien i que per això van intentar agredir el que transportava a Cristóbal Montoro i Alícia Sánchez-Camacho de manera totalment conscient.
Contradient a les defenses, el ministeri fiscal ha deixat clar que si el dispositiu de seguretat era suficient o es va coordinar correctament no és un element determinant del delicte "perquè els aldarulls van ser una decisió voluntària dels acusats". En aquest sentit, ha afegit que si el cap de seguretat del ministre va decidir variar la ruta de sortida va ser forçat per les circumstàncies i, en base als seus coneixements tècnics, garantir que poguessin abandonar el lloc amb seguretat.
També ha rebatut l'argument de la defensa que la sortida dels vehicles per la Rambla de la Pau va posar en perill la seguretat dels manifestants ja que van patir el risc de ser atropellats en una via que es per a vianants. Fiscalia ha assegurat que a les imatges es veu clarament que la velocitat dels vehicles era l'adequada i que van ser els manifestants els que es van tirar a sobre dels cotxes per impedir que avancessin.
El ministeri fiscal també ha defensat que agredir un vehicle és una forma d'atemptat a l'autoritat. Sobre l'acusat pel que demana vuit anys de presó, ha destacat que queda acreditat, tant pels testimoni com per les imatges, que va intentar agredir un dels vehicles i obrir una de les portes del darrera. També ha donat total credibilitat al testimoni de l'agent dels Mossos d'Esquadra que el va detenir per agredir-lo amb un pal de bandera i als que afirmen que va recollir bosses s'escombraries de diferents papereres amb el clar objectiu de llançar-les contra els cotxes. El que no creu demostrat es que, com afirmen alguns testimonis, es tiressin, a més de les bosses, ampolles i pedres contra els vehicles.
En quant a l'acusació particular, que ha fet seves les conclusions de la Fiscalia sobre sis dels acusats, ha assegurat que queda àmpliament acreditat que el dia dels fets "van succeir fets greus" que no es poden justificar per la discrepància ideològica en cap cas. Sobre l'acusat per qui demana una pena de presó d'11 mesos, ha afegit que ha quedat demostrat durant el judici que va ser un dels manifestants que es van oposar a la detenció del jove que va agredir un agent dels Mossos intentant pressionar-lo junt amb d'altres persones.
Demà divendres està prevista la darrera jornada del judici on les defenses exposaran les seves conclusions.
Més informació
- Montoro rebaixa la gravetat dels fets de Vilanova mentre Camacho diu que va sentir “pànic” per l’actitud dels manifestants
- Els Mossos només identifiquen un dels acusats d'agredir el vehicle del ministre Montoro el 2014
- Els acusats del ‘cas Montoro’ neguen l’agressió al ministre i diuen que els cotxes es van “llançar” contra els manifestants
- L'advocat de la defensa del 'cas Montoro': "Es jutja els nou joves pel que són i no pel que han fet"
- Arriba a judici el 'cas Montoro', amb peticions de penes de fins a vuit anys de presó per a nou joves de Vilanova
- Comunicat sobre la sentència de la secció 5a de l’Audiència Provincial de Barcelona
- Condemnen dos dels acusats pel ‘Cas Montoro’ amb penes de presó d’un any i de sis mesos
- Els partits sobiranistes denuncien la "criminalització" de la dissidència arran del judici contra 'els 9 de Vilanova'
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!