LGTBI-fòbia

L'Observatori contra l'Homofòbia alerta d'un repunt de les agressions i insults a persones LGTBI a Barcelona el juliol

L'ens ha registrat 71 incidències durant el primer semestre a Catalunya

El president de l'Observatori contra l'Homofòbia de Catalunya, Eugeni Rodríguez, el 9 d'agost del 2018. ACN

El president de l'Observatori contra l'Homofòbia de Catalunya, Eugeni Rodríguez, el 9 d'agost del 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Observatori contra l'Homofòbia (OCH) de Catalunya ha alertat aquest dijous d'un "repunt perillós" de les incidències que han patit persones LGTBI el mes de juliol a la ciutat de Barcelona, amb set casos d'agressions i insults que han arribat a l'ens i que han generat preocupació entre el col·lectiu, sobretot perquè dues han estat molt greus. Així ho ha explicat el president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, davant els periodistes. Un d'aquests casos és el d'un jove que, quan sortia d'una discoteca de l'Eixample, va rebre una pallissa per part d'un grup i va acabar a l'hospital. "Ens preocupa sobretot aquesta gratuïtat de la LGTBI-fòbia", ha denunciat Rodríguez, que ha demanat "impulsar mecanismes a tot Catalunya per aturar aquesta tendència" i ha interpel·lat directament la Generalitat. En el primer semestre d'aquest any, l'observatori va tenir coneixement de 71 incidències de LGTBI-fòbia a Catalunya, un 1,5% més que el mateix període que l'any passat. En va registrar, a les comarques de Barcelona, 53; a les de Girona, cinc; a les de Lleida, dos; a les de Tarragona, una i de deu, no en disposen del lloc.

Els Mossos d'Esquadra han rebut les denúncies per una pallissa a un jove a l'Eixample a principis de juliol quan sortia d'una discoteca i per l'agressió que una persona trans va rebre en una discussió a l'interior d'un habitatge. Són els dos casos que s'han denunciat dels set que han arribat a l'Observatori contra l'Homofòbia aquest juliol de Barcelona.

Els altres que s'han perpetrat a la ciutat aquest juliol i que han arribat a l'observatori són dues agressions físiques i una verbal al Raval; insults LGTBI-fòbics en espais de concurrència al barri de Sants i insults a una parella d'homes gais al passeig de la Mar Bella per part d'un grup de joves. "Set incidents són molts en un mes a Barcelona", ha avisat Rodríguez, que ha redoblat: "Mai havia passat que la ciutat de Barcelona cridés l'atenció per un repunt respecte als anys anteriors". De moment, no hi ha hagut cap detenció relacionada amb aquestes agressions.

Dels 71 casos d'incidències rebudes en el primer semestre a Catalunya, més de la meitat, 38, van ser contra gais (54%); 15 contra persones trans (21%); sis contra lesbianes (8%); una bifòbica i onze, generalistes.

El 44% de les incidències van ser agressions verbals, físiques o amenaces, amb un total de 31 casos; l'11% van tenir lloc en l'àmbit institucional, un total de 8; l'OCH també ha registrat 8 casos de discurs d'odi i exaltació; 7 són incidències relacionades amb el dret d'admissió; 5 a les xarxes socials; 4, en l'àmbit laboral; 3, en l'educatiu; 3, en el da la salut i 2, en el familiar.

El president de l'OCH ha demanat a les administracions impulsar mecanismes de forma urgent per lluitar contra la LGTBI-fòbia. "Surt gratis per als agressors i molt car per a les persones LGTBI", ha lamentat Rodríguez. "Nosaltres hem fet els deures i estem denunciant els casos, però no crec que s'estiguin fent a nivell de la Generalitat. Continuem amb unes deu sancions en la història de la Llei 11/2014 contra la LGTBI-fòbia. Hem de començar a activar protocols i continuar amb les eines que teníem", ha demanat.

L'Observatori, que està treballant conjuntament amb l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona, vol potenciar la figura dels educadors de barri perquè facin diagnòstics a peu de carrer de la LGTBI-fòbia. Rodríguez també ha anunciat que es desplaçaran en els propers mesos a diverses poblacions del territori per dur a terme iniciatives contra la LGTBI-fòbia.

Espai amable a les festes de Gràcia

En el treball per crear espais amables i lliures de discriminació per a les dones i per al col·lectiu LGTBI, l'Observatori ha presentat la iniciativa per a les festes de Gràcia amb el lema 'Espais amables. Festes sense violència cap a les dones i les persones LGTBI'. Consistirà en una festa, el 16 d'agost, davant la seva seu per mostrar que aquest és un lloc segur i per posar en valor també el missatge de 'no és no' contra les violències masclistes. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local