BCN Checkpoint

El risc de transmissió de VIH de seropositius en tractament és zero, segons un estudi

El president de Projecte dels NOMS-Hispanosida explica que el tractament no només evita que es passi el virus sinó que també va en contra d'una superinfecció del mateix pacient

El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, del responsable mèdic, Pep Coll, i del president de Projecte dels NOMS-Hispanosida, Michael Meulbroek. AC

El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, del responsable mèdic, Pep Coll, i del president de Projecte dels NOMS-Hispanosida, Michael Meulbroek. AC

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

BCN Checkpoint ha exposat els resultats d'un estudi europeu que confirma que el risc de transmissió del VIH per part de persones seropositives en tractament és zero. Així ho indica de manera concloent el PARTNER-2, un macro estudi observacional amb la participació de catorze països i que ha fet un seguiment de prop de 1.000 parelles homosexuals serodiferents en els darrers vuit anys. El director de BCN Checkpoint, Ferran Pujol, ha explicat aquest dimecres en una roda de premsa a Barcelona que ja se'n tenia coneixement en les relacions heterosexuals, però que l'estudi ho confirma ara també per a les homosexuals. El president de Projecte dels NOMS-Hispanosida, Michael Meulbroek, ha comentat que "el tractament no només evita que es passi el virus a altres persones sinó que també va en contra d'una superinfecció del mateix pacient".

Pujol ha expressat que "disposar de l'evidència científica que les persones amb VIH que fan tractament no transmeten el virus a les seves parelles sexuals, encara que no facin servir condó, és un fet d’una enorme rellevància en l'àmbit de la salut pública perquè confirma l’elevat potencial preventiu dels antiretrovirals i també personalment perquè saber que el risc de transmissió és zero de ben segur que tindrà un impacte positiu en la qualitat de vida de les persones seropositives i les seves parelles”.

En el cas de Meulbroek ha comentat que, "les conclusions del PARTNER-2 confirmen, ara més que mai, la importància del diagnòstic precoç a l'hora de prevenir noves infeccions. D’altra banda, aquests resultats contribuiran a reduir l’estigma associat a la infecció per VIH des dels inicis d’aquesta pandèmia i han de posar punt final a qualsevol tipus de discriminació, laboral, personal o social, envers les persones amb VIH”.

Des de BCN Checkpoint han explicat que han tingut un paper molt important en l'estudi, ja que el centre gestionat per Projecte dels NOMS-Hispanosida ha estat el tercer de tot Europa en nombre de parelles reclutades. El Dr. Pep Coll, responsable mèdic de BCN Checkpoint i investigador de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i la Fundació Lluita contra la Sida, ha explicat que “els resultats de l’estudi són un argument molt sòlid, ja que demostren que tot i que, globalment, les parelles participants van tenir relacions sexuals sense condó gairebé 77.000 vegades, no es va donar cap infecció. Ni tan sols, quan com en uns 6.000 casos hi havia presència d’una altra ITS que acostuma a afavorir la infecció per VIH”.

Han explicat que l'objectiu de l'estudi era avaluar el risc de transmissió en parelles diferents (heterosexuals, homosexuals, transsexuals). Coll ha comentat que havien de ser parelles que no tinguessin altres relacions sexuals i que no utilitzessin el preservatiu com a mínim de forma sistemàtica i l'altra condició era que la persona que tenia VIH estigués en tractament i fos indetectable. Es va fer doncs un estudi durant vuit anys on "els procediments eren unes visites cada sis i dotze mesos on es passava un qüestionari sobre l'activitat sexual o possibles infeccions sexuals i un test del VIH per a veure si la persona infectada seguia sent indetectable. En el cas que es produís una infecció en els membres de la parella que eren seropositius, es feia un estudi filogenètic que és un estudi genètic del virus per saber si aquest virus tenia com a font la seva parella", ha expressat el doctor Coll.

"En finalitzar l'estudi, s'havien produït quinze infeccions però s'ha de dir que onze d'aquestes van dir que havien tingut relacions sexuals fora de la parella feia poc així que els mateixos pacients ja deien que probablement s'havien infectat a causa d'això. Van fer doncs l'estudi filogenètic i van veure que cap de les quinze persones havien sigut infectades per les seves parelles. La conclusió va ser doncs que la taxa de contagi era zero, no hi va haver cap contagi entre les parelles", ha conclòs el responsable mèdic.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local