Curs 2018-19

USTEC-STEs reclama que els pressupostos del 2019 permetin un increment de 5.000 docents i no descarta mobilitzacions

El sindicat veu aquest curs continuista i amb problemes que s'han de redreçar, com l'infrafinançament, la segregació escolar i la manca de democràcia als centres

Pla curt de dos nens observant la llista d'alumnes per aula a l'entrada de l'escola de Ferreries. ACN

Pla curt de dos nens observant la llista d'alumnes per aula a l'entrada de l'escola de Ferreries. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El sindicat USTEC-STEs reclama al Govern que inclogui en els pressupostos per al 2019 una partida que permeti un increment d'almenys 5.000 docents per al proper curs, i que xifra en uns 70 MEUR. Per això també insta el conjunt de partits polítics que es posin d'acord per aprovar aquests comptes. "Quan anem a parlar amb els grups parlamentaris, els diem que les escoles s'obren cada dia i que s'han de posar d'acord. Seria un desastre que es tornessin a prorrogar els pressupostos", ha alertat el portaveu nacional d'USTEC-STEs, Ramon Font, en una roda de premsa aquest dimecres coincidint amb l'inici d'un curs escolar que el sindicat descriu com a "continuïsta" i amb "problemes que s'han de redreçar". Per a Font, entre els principals esculls que ha de superar el sistema educatiu, es troben l'"infrafinançament, la segregació escolar i la manca de democràcia als centres". "Si per redreçar aquests problemes, ho fem en col·laboració amb Ensenyament, millor; però si hem d'anar en contra de les polítiques del Departament, convocarem mobilitzacions", ha avisat el portaveu del sindicat.

El sindicat USTEC-STEs demana un pressupost expansiu en educació i avisa que, després de l'acord signat amb el Departament d'Ensenyament el 31 de gener de l'any passat que va permetre un increment de 4.714 docents, no acceptarà un augment inferior en els pressupostos del 2019. El sindicat posa èmfasi que la pròrroga pressupostària només ha permès contractar més docents per atendre l'increment de matrícula i no per millorar la qualitat del sistema. El sindicat calcula que caldrien 7.200 docents més per recuperar la capacitat de servei que el sistema educatiu tenia el 2010.

USTEC-STEs assenyala que aquests, com a mínim, 5.000 docents que reclama servirien per a la recuperació de la segona hora lectiva, la conversió dels terços en mitges jornades i la reducció de ràtios. De fet, la recuperació de l'horari lectiu és "irrenunciable" per al sindicat: "Si cal endegarem mobilitzacions amb totes les forces que tinguem. Si posen en el pressupost la recuperació de l'horari lectiu serà un motiu de pau social i un gest de molt bona voluntat que nosaltres agrairíem molt". La conversió en mitges jornades, destaca el sindicat, permetria millorar les condicions del sector més precari del professorat i donaria als centres més hores per a millores en el servei. De moment, el sindicat no detalla quin tipus de mobilitzacions plantejarien ni quin marge de confiança dona al Departament, perquè vol esperar si aquestes peticions són ateses.

Una altra de les prioritats que situa el sindicat és lluitar contra la segregació escolar, un objectiu assumit pel Departament d'Ensenyament, que modificarà el decret d'admissió de l'alumnat de cara al curs que ve. USTEC-STEs proposa que "la llibertat d'elecció de centre de les famílies estigui supeditada al dret a una educació de qualitat" i demana que es posi fi a "la doble xarxa" d'escoles públiques i concertades.

USTEC-STEs reclama més democràcia als centres educatius i assenyala que les places perfilades han passat de 4.344 el curs passat a 5.667 a l'actual; el 8,19% de la plantilla (6,4% l'any passat), segons xifres facilitades pel sindicat. Per a l'organització, les "adjudicacions a dit" són "una xacra perquè creen unes condicions laborals diferents" en els centres educatius. Font ha assegurat que tenen constància de "mala maror i tensions" quan, per exemple, canvia la direcció del centre.

D'altra banda, USTEC-STEs creu que cal "funcionaritzar el col·lectiu interí" i aprofitar així la seva experiència docent acumulada a l'aula i demana un pacte d'estabilitat per a aquest col·lectiu. El sindicat critica les oposicions que es van celebrar aquest any perquè han estat, lamenten, un "fracàs" per a aquest col·lectiu. Així, segons el sindicat, dels 877 interins amb més de 15 anys de serveis prestats, només 30 han estat seleccionats. En aquest sentit, critica que la primera fase de les oposicions, eliminatòria, sigui "completament memorística i allunyada del treball quotidià a l'aula".

El sindicat també denuncia que els professorat de Catalunya ha perdut un 17,27% en les seves retribucions directes des del 2010.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local