Ginecologia

Salut impulsa un nou model per millorar la diagnosi de l'endometriosi

Es calcula que 1 de cada 10 dones pateix aquesta malaltia, la patologia ginecològica més freqüent

Salut impulsa un nou model per millorar la diagnosi de l'endometriosi. EIX

Salut impulsa un nou model per millorar la diagnosi de l'endometriosi. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

1 de cada 10 dones pateix endometriosi, la malaltia ginecològica més freqüent. És una patologia que apareix quan el teixit de l'endometri apareix fora de l'úter. Les conseqüències són menstruacions molt doloroses, mal durant relacions sexuals i fins i tot pot provocar infertilitat. De mitjana, al conjunt de l'Estat, se calcula que el diagnòstic es pot retardar fins a 8,3 anys i per aquest motiu, el Departament de Salut impulsa un nou model d'atenció a la malaltia. Es preveu doncs, actualitzar el protocol i reordenar els recursos per evitar que les pacients ''es perdin'' en el circuit, garantint així una assistència ''homogènia i de qualitat''. D'aquesta manera també es vol aconseguir visibilitzar una malaltia que sovint ha estat estigmatitzada.

La variabilitat en els símptomes, el desconeixement de les causes concretes per les quals es desenvolupa i els prejudicis que han envoltat la patologia són algunes de les dificultats amb què s'han trobat les pacients afectades per endometriosi, i precisament són les situacions que el nou model del Departament de Salut, vol eliminar. Així, amb els nous protocols, es preveu donar més visibilitat a les dones pacients, millorar l'accés al diagnòstic més ràpid i abordar la patologia, que bàsicament es tracta amb analgèsics i tractament hormonal, d'una manera integral al llarg dels diferents nivells assistencials.

Així, es preveu que des de qualsevol territori, el seguiment pugui ser de qualitat, des de la Primària, que podria tractar els casos més lleus, fins als hospitals de referència que farien el seguiment dels casos més greus de la patologia.

Per aconseguir-ho, es preveu principalment formar als metges per a què el diagnòstic sigui més fàcil. Pel cap de Ginecologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, el diagnòstic és ''fàcil'' però cal ''escoltar'' a la pacient, perquè ja saben explicar-se. Francesc Carmona però, reconeix que si els símptomes coincideixen és provable que sigui endometriosi, que es pot comprovar amb proves diagnòstiques. En el cas que aquestes no corroborin l'anàlisi, per Carmona es pot fer tractament de prova per comprovar si la pacient pot millorar.

Per Alba Vergés, consellera de Salut, ha explicat que aquest model és una mostra de la ''perspectiva de gènere'' que es vol impulsar des del Departament, per donar visibilitat a malalties que fins ara han ''estigmatitzat'' les dones que senten ''dolor excessiu'' i han normalitzat aquest dolor excessiu.

11 hores laborals ''perdudes'' cada setmana

El nou model d'atenció a l'endometriosi ha comptat amb la participació de l'Associació EndoCat, una entitat que treballa per donar suport a les pacients afectades. La seva presidenta, Cristina Guruchaga, ha explicat que l'endometriosi té més prevalença que l'asma, la diabetis o la sida en homes i dones junts, i que a banda de les pacients, s'ha de tenir en compte que afecta també els seus familiars, l'entorn social i el laboral. Per això, ha explicat que hi ha estudis que xifren en 11 hores, el temps perdut a la feina per les conseqüències d'aquesta patologia. Per Guruchaga cal que des de la primària cal que es reconeguin les formes de la malaltia per fer les derivacions adequades als centres més especialitzats.

Guruchaga fins ara, el problema és que s'ha ''normalitzat'' el dolor perquè s'ha tractat a les dones que es queixaven d'''exagerades'' de manera que la pacient s'acaba ''amagant''. Per això, considera la presidenta de l'entitat, ''empatitzar'' és un dels principals objectius del nou model per aconseguit que cap dona ''tingui por de dir que li fa mal la menstruació''. En una mateix línia s'ha pronunciat la infermera especialista en llevadora, Ma Cristina Martínez, que ha recordat que la relació entre dona i dolor és habitual i que per tant, hi ha persones que no ho expressen per solucionar-ho

Implementació gradual

Els nous protocols s'implantaran de manera progressiva i gradual als diferents centres d'atenció sanitària. En una primera fase es difondrà la informació a la xarxa de Primària i a tots els hospitals amb servei de ginecologia amb capacitat d'atendre l'endometriosi. Paral·lelament es formarà als metges per poder donar-los més eines a l'hora de fer aquest primer diagnòstic. El pla també preveu altres accions com ara formació a les escoles per conscienciar els adolescents d'aquest tipus de problemes.

L'endometriosi és una malaltia crònica que provoca pèrdua de qualitat de vida a les pacients, que a banda del dolor, perden autoestima. Així ho relata el ginecòleg Francesc Carmona que reconeix que en un 25% dels casos la malaltia es presenta en la seva forma més severa. Es calcula que l'esterilitat provocada per aquesta patologia pot ser d'entre el 30 i el 50% de les dones que la pateixen. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local