Prevenció de l'obesitat

Salut Pública vol millorar l'etiquetatge dels aliments per promocionar dietes saludables

El secretari Joan Guix proposa senyalar els aliments en funció de la seva idoneïtat

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La lluita i la prevenció de l'obesitat i el sobrepès és un dels temes que té sobre la taula l'actual secretari de Salut Pública, Joan Guix, que admet estar ''millor'' que en els països europeus de l'entorn però anar empitjorant els darrers anys. L'objectiu de l'Agència de Salut Pública és treballar per modificar les conductes alimentàries de la població i promocionar la dieta mediterrània que ha anat perdent pes els darrers temps. Per fe-rho possible, Guix considera que cal aconseguir que la dieta més saludable sigui la més ''senzilla de fer assequible''. Per això, a banda d'impostos com el que es va posar en marxa sobre les begudes ensucrades, Guix aposta per millorar l'etiquetatge dels productes afegint una valoració ''més subjectiva'' al llistat dels components .

En una entrevista a l'ACN, Guix ha defensat mesures que tinguin un ''clar impacte d'ulls'', i ha posat d'exemple el sistema d'etiquetatge per colors els productes alimentaris, en funció de la seva idoneïtat. Per Guix, ''no és només el penar i posar impostos'' sinó ''millorar la informació'' de cara al consumidor. L'objectiu final és promoure i estendre la dieta mediterrània, ''una joia'' , segons Guix, que ha perdut pes els darrers anys a Catalunya i que en canvi, n'està guanyant als països nòrdics.

Guix també creu que s'ha de treballar amb els diferents agents de la indústria alimentària per revertir eines de màrqueting que funcionen, com ara la col·locació i situació dels aliments a les prestatgeries dels supermercats que no és aleatòria sinó que té ''finalitats clares''. El secretari de Salut Pública defensa ''pactar'' amb les empreses per acabar amb aquestes pràctiques i també amb la indústria alimentària pròpiament per tal que redueixin l'ús de components com la sal o els sucres.

En aquest sentit, Guix recorda que l'impost a les begudes ensucrades ha tingut impacte tant per la reducció d'entre un 23 i un 25% de les vendes, segons dos estudis diferents, i a la vegada, ha obligat a les empreses a treballar per elaborar nous productes menys nocius.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local