Dia Mundial del càncer de mama

Creen la primera fundació de càncer de mama masculí per donar llum a una realitat "invisible"

La malaltia se sol diagnosticar en estadis avançats en ser poc coneguda en els homes

Creen la primera fundació de càncer de mama masculí per donar llum a una realitat

Creen la primera fundació de càncer de mama masculí per donar llum a una realitat "invisible". EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Màrius Soler és un pacient de l'Hospital Clínic que està sent tractat d'un càncer de mama que li van diagnosticar el gener del 2017 i que ara ha decidit crear la fundació INVI. Es tracta de la primera fundació de càncer de mama masculí a l'estat espanyol, que s'ha presentat aquest divendres en el marc d'una jornada a l'Hospital Clínic, coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Mama. "Volem donar llum, fer visible el que és invisible", afirma Soler. El càncer de mama masculí representa un 2% aproximadament dels 4.500 casos que es diagnostiquen d'aquest càncer a Catalunya cada any. El cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Clínic, el doctor Aleix Prat, subratlla la importància de donar visibilitat a aquesta realitat perquè, en ser "poc coneguda", els primers símptomes no es tenen tant en compte i la malaltia se sol diagnosticar en estadis avançats.

Màrius Soler es va detectar un bony al pit però no li va donar importància i no va arribar a pensar en cap moment que podia ser un càncer, fins que un dia li va fer tant mal la costella que un metge el va visitar a casa perquè no es podia aixecar. El metge va veure que tenia el mugró retret i li va indicar que consultés ràpidament l'especialista. Li van diagnosticar un càncer de mama luminal en estadi IV, el més avançat. Presentava una metàstasi als ossos, que encara no li havia afectat cap òrgan vital.

El doctor Prat assenyala que, quan apareixen els primers símptomes, se solen "infraestimar" entre els homes, ja que es pensa que el bony al pit serà un quist, però no un càncer de mama. Per això ha subratllat que quan es detecta un bony al pit s'ha de consultar l'especialista, també els homes. "Tot i ser una proporció petita dels casos de càncer de mama, és una realitat que cal abordar", ha subratllat.

Fa cinc mesos Soler va arribar al Clínic, on ha rebut un tipus de tractament dirigit, un inhibidor de ciclines, del qual, fins ara, només existia evidència en homes. Després de quinze dies d'haver iniciat el tractament, la mida del tumor va començar a disminuir de forma considerable. Ara, el càncer es troba en fase de remissió però la malaltia continua present.

La fundació INVI

INVI-Fundació de Càncer de Mama Masculí té entre les seves missions donar llum a aquest 2% de casos de càncer de mama masculí perquè els homes que es trobin en aquesta situació tinguin més eines i recursos per afrontar-la i no es trobin sols. "Quan em van diagnosticar el càncer, buscava associacions i no trobava res", assenyala Soler. En aquesta línia, esperen promoure també la prevenció i que si un home es detecta un bony al pit no li resti importància. El doctor Prat recomana "l'autopalpació, sense obsessionar-se, però de forma regular".

Una de les primeres accions de la fundació INVI, amb un patronat format per 21 persones, serà recaptar fons per impulsar el Programa d'Immunoteràpia personalizada de l'Hospital Clínic. "Demanem apostar per la recerca, és salut; hem d'ajudar les 'bates blanques' que investiguin nous tractaments perquè poden salvar moltes vides", afirma Soler. La fundació organitzarà activitats i també ressalta la importància de connectar els casos de càncer masculí perquè els investigadors puguin tenir més informació.

Tot i que INVI s'ha presentat aquest divendres, ja han rebut algunes trucades i correus electrònics, algunes d'entitats d'altres països que buscaven algun interlocutor en càncer de mama masculí. L'Hospital Clínic ha organitzat aquest divendres la jornada 'Immunoteràpia, associacions i esperança després de la malaltia', pel Dia Mundial del Càncer de Mama, al Paranimf de la Facultat de Medicina i de Ciències de Salut de la Universitat de Barcelona. Ha estat en aquesta jornada que s'ha presentat la fundació INVI.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local