Vacunes

Comença la campanya de vacunació de la grip amb l'objectiu d'augmentar la cobertura entre el personal sanitari

El departament ha adquirit més d'1,2 milions de dosis de la vacuna que estan disponibles a tots els CAP i centres vacunals

Una professional del CAP Bordeta-Magraners de Lleida vacunant-se de la grip al centre sanitari lleidatà. ACN

Una professional del CAP Bordeta-Magraners de Lleida vacunant-se de la grip al centre sanitari lleidatà. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut ha iniciat aquest dilluns la campanya de vacunació de la grip 2018-2019 per a la qual ha adquirit més d'1,2 milions de dosis de la vacuna que estaran disponibles a tots els CAP i centres vacunals del país. Salut posa el focus enguany en els professionals sanitaris i es fixa el repte d'incrementar la taxa de vacunacions entre aquest col·lectiu, que actualment se situa entorn del 23%. A banda dels professionals sanitaris, la campanya antigripal incideix en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys. El període òptim de vacunació és fins el 15 de desembre, uns quinze dies abans que la grip arribi al llindar epidèmic, que aquest any se situa als 110,7 casos per 100.000 habitants. Tot i això, les dosis estaran disponibles durant tota la temporada de grip.

El principal objectiu de la campanya de vacunació de la grip d'aquest any és evitar que els professionals sanitaris puguin contagiar els malalts o les persones amb més risc de complicacions, alhora que es protegeixen de forma individual ja que tenen un risc molt més alt de contagi que la població general, segons ha explicat la metgessa de família i adjunta a la direcció del CAP Bordeta-Magraners de Lleida, Montse Ribes. Els professionals sanitaris tenen una incidència de grip entre 3 i 5 vegades superior a les persones que no treballen en aquest àmbit i alguns estudis assenyalen que poden ser causants d'entre un 3 i un 17% dels casos de grip que es produeixen. De mitjana, un 10% dels casos s'associa a l'activitat assistencial, ha assenyalat.

Ribes ha destacat que la cobertura dels professionals sanitaris ha augmentat progressivament en els darrers anys i ha passat del 15,8% en la campanya 2012-13 a un 23,2% en la passada, però "segueix sent baixa" malgrat que no s'ha sabut concretar els motius pels quals bona part del personal sanitari no es vacuna de la grip. Per això, enguany Salut es fixa el repte "canviar aquesta inèrcia" i assolir una taxa de cobertura d'aquest col·lectiu d'entorn del 40%.

L'Agència de Salut Pública de Catalunya, a través del Servei Català de la Salut, ha distribuït a tots els centres de primària i hospitals una carta acompanyada d'un decàleg on se subratlla la importància de la vacunació antigripal i s'anima els professionals a vacunar-se, des del personal mèdic, d'infermeria i treballadors socials fins al personal de suport administratiu, personal de neteja i de manteniment, entre d'altres. El decàleg destaca que els professionals sanitaris tenen un paper clau en la lluita contra aquesta malaltia i les seves complicacions i recorda que la vacunació ajuda a protegir de la grip els mateixos sanitaris, els familiars i els pacients. Aquestes informacions han estat assessorades pel Consell Assessor de Vacunacions (CAV) de Catalunya, que inclou set societats científiques, així com els col·legis professionals de medicina, infermeria i farmàcia.

L'Institut Català de la Salut (ICS) també promou la vacunació entre els professionals amb una jornada que se celebrarà a tots els seus centres el 7 de novembre, amb el lema 'V de vacuna't'. És la primera vegada que l'organització impulsa una campanya de vacunació concentrada en un únic dia i dirigida a tots els professionals d'hospitals, atenció primària i salut penitenciària, si bé s'havien fet experiències similars a centres ICS de Catalunya Central i Barcelona Ciutat.

Altres grups de risc: embarassades, malalts crònics i majors de 60 anys

A banda dels professionals sanitaris, la campanya antigripal del Departament de Salut incideix com cada any en la vacunació de la resta de grups de risc, com són les embarassades, els malalts crònics i amb factors de risc de totes les edats i les persones més grans de 60 anys, segons ha recordat la infermera de Pediatria i referent de vacunes del CAP Bordeta-Magraners de Lleida, Amparo Blanch.

Després de l'augment de l'any passat de la vacunació entre les dones embarassades, els responsables de Salut Pública esperen tornar a incrementar la taxa de cobertura en aquesta campanya i assolir una taxa de cobertura, al menys del 25% entre el col·lectiu. Les persones amb problemes de salut crònics i amb factors de risc registren una cobertura vacunal baixa: d'un 32,3% entre 0 i 14 anys i d'un 20% entre 15 i 59 anys. Entre les persones més grans de 60 anys, la cobertura vacunal se situa en el 54,25%.

La campanya de vacunació contra la grip també s'adreça als cuidadors, a les persones internades en residències de gent gran o centres sociosanitaris i a professionals com ara policies, bombers, personal de protecció civil, d'emergències sanitàries i d'institucions penitenciàries, entre d'altres.

La malaltia de la grip

La grip és una malaltia respiratòria vírica que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s'incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.

Produeix febre elevada, tos, mal de cap i malestar general. En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene.

En els infants molt petits, la gent gran, les persones amb malalties greus i les persones amb diverses malalties cròniques pot provocar complicacions greus que requereixen actuacions específiques. La millor manera de prevenir la grip és amb la vacunació.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local