Jornada del Sector Farmàcies

El sector farmacèutic denuncia que empreses de missatgeria venen medicaments a domicili

Reclamen a l'administració que actuï davant d'aquesta activitat prohibida per la llei

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El sector farmacèutic de l'àrea metropolitana de Barcelona ha alertat que hi ha empreses de missatgeria com ara Glovo que venen medicaments a domicili, de vegades encara que es necessiti recepta, sense estar registrades, tot i que està prohibit per la llei de garanties i ús racional de medicaments i productes sanitaris. La controvèrsia ha format part de l'ordre del dia de la Jornada del Sector Farmàcies 2018, que s'ha celebrat aquest dimarts a Barcelona. Després de presentar un baròmetre de la situació general del sector, el director del Bufet Escura, Fernando Escura, ha recordat en declaracions als mitjans que per poder entregar medicaments és necessari inscriure's com a empresa de missatgeria especialitzada. Per aquest motiu, Escura ha demanat a l'administració que actuï i sancioni els incompliments de la normativa.

Alhora, el director de la firma especialitzada en dret farmacèutic ha alertat que una liberalització del servei de missatgeria de medicament provocaria "un canvi de model total" per a la xarxa de farmàcies de proximitat. Fent un càlcul similar a l'afectació de les vendes per Internet previstes pel sector de l'alimentació, Escura ha apuntat que una regularització de l'entrega genèrica de medicaments a domicili provocaria que es concentressin els beneficis en els establiments que arribessin a acords amb les companyies, cosa que suposaria una baixada d'entre un 15 i un 20% de les vendes del conjunt de les farmàcies.

Glovo assegura que no ven medicaments, sinó que en porta alguns que no necessiten recepta a usuaris que ho demanen

La firma Glovo ha assegurat que "complint amb la normativa vigent", no fa venda ni publicitat de medicaments a través de la seva plataforma. Admet, però, que els repartidors fan de "mandataris verbals" d'aquells usuaris que sol·liciten medicaments "no subjectes a prescripció mèdica" fent servir la passarel·la digital d'aquesta empresa per fer la petició. "Per tant, les compres es fan amb consell farmacèutic i de forma presencial a les farmàcies", afegeixen els responsables de la firma. De la mateixa manera, afegeixen que si un farmacèutic dispensa medicaments que sí necessiten recepta, la responsabilitat és "de la farmàcia que l'ha dispensat".

Glovo surt així al pas de la denúncia que ha fet el sector farmacèutic de l'àrea metropolitana de Barcelona, segons la qual hi ha empreses de missatgeria que venen medicaments a domicili, de vegades encara que es necessiti recepta, sense estar registrades, tot i que està prohibit per la llei de garanties i ús racional de medicaments i productes sanitaris. 

Davant d'aquesta denúncia, Glovo ha afirmat que el farmacèutic és "plenament conscient" que l'usuari final "delega en un tercer per a la recollida", que l'empresa de missatgeria és "un simple intermediari entre les parts" i que l'usuari "és lliure d'exercir el seu dret fonamental d'auxili quan necessiti un medicament, sempre que no estigui subjecte a prescripció mèdica".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local