Una dona embarassada es fa una ecografia en una consulta ginecològica de l'Hospital Vall d'Hebron. ACN
Redacció |
Barcelona
22-11-2018 21:06
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un estudi del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública de Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) confirma les complicacions que comporta la grip en les dones embarassades. Els resultats de l'estudi mostren que el nombre de visites a atenció primària es multiplica per quatre en les dones gestants per problemes cardíacs o respiratoris derivats de la grip respecte al mateix període de l'any passat, quan no estaven embarassades. El nombre d'hospitalitzacions es multipliquen entre quatre i set, depenent del trimestre de l'embaràs. La doctora Magda Campins, que ha liderat l'estudi, ha subratllat la importància de la vacunació contra la grip entre les dones embarassades. La investigació s'ha basat en una mostra de més de 200.000 embarassades de Catalunya entre el 2008 i 2013.
Durant l'embaràs es produeixen una sèrie de canvis fisiològics com l'augment de la freqüència cardíaca, la disminució de la capacitat pulmonar i una immunodeficiència relacionada amb les alteracions hormonals. Si la dona contrau la grip quan està embarassada, el risc de complicacions com la pneumònia bacteriana (per neumococo) o vírica (virus de la grip) és major. D'altra banda, també poden aparèixer complicacions cardiovasculars derivades de trastorns hemodinàmics, especialment en el tercer trimestre de la gestació.
Fins ara hi havia estudis realitzats als Estats Units i al Canadà que confirmaven aquestes complicacions però no se n'havien fet al nostre entorn. L'estudi del VHIR, publicat a la revista 'Journal of Infection', mostra que les dones gestants registren un nombre de visites a atenció primària i hospitalitzacions superior a la de l'any immediatament anterior.
"La major probabilitat de consultar a atenció primària es van donar sobretot durant el primer i el segon trimestre de gestació i en aquelles dones que presentaven comorbiditats, com són diabetis gestacional, asma, malalties cardíaques o respiratòries cròniques", ha assenyalat Campins, cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron i cap del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del VHIR. En el cas de les hospitalitzacions, és durant el tercer trimestre quan major és el risc i també està relacionat amb la presència de comorbiditats. Entre la població immigrant, el nombre de visites a atenció primària va ser inferior al de la població autòctona i la xifra d'hospitalitzacions, molt similar.
Durant la pandèmia de grip A (H1N1) de l'any 2009, ja es va veure que el risc de complicacions i d'hospitalitzacions de les embarassades era superior al de la població general i que s'assimilava al de la població tradicionalment considerada de risc (persones d'edat avançada, amb problemes cardíacs, immunodeficients). "Per aquest motiu, des del 2007 es recomana la vacunació antigripal a les dones gestants en qualsevol moment de l'embaràs sempre que coincideixi amb la temporada gripal", destaca Campins.
Cobertura de vacunació baixa
La cap del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron ha assenyalat que si bé la recomanació a les embarassades de vacunar-se durant la temporada de grip és "ferma", les cobertures vacunals se situen al voltant del 20% entre aquest col·lectiu. De fet, fa poc encara eren més baixes. En la campanya passada de vacunació de la grip, quan el Departament de Salut va posar el focus en les dones embarassades, es va passar del 5 al 22,7% de vacunades.
Campins atribueix aquesta taxa al fet que potser encara "no hi ha prou conscienciació"·entre els professionals que estan en contacte amb les embarassades que la grip pot tenir complicacions per a la gestant, més que els motius siguin els "temors" al voltant d'una vacuna que ha estat "molt qüestionada", sobretot per la falta d'"efectivitat". Campins ha puntualitzat que l'efectivitat de la vacuna se situa en el 40%, dependent de la temporada, i que l'efectivitat per evitar complicacions pot arribar al 60%. La cap del grup de recerca en Epidemiologia i Salut Pública del VHIR ha ressaltat que aquests percentatges no són "gens menyspreable".
"Ens hem de quedar amb aquest missatge. La vacuna de la grip pot no protegir-nos de la malaltia, però pot evitar complicacions. I és l'única mesura preventiva d'atenció primària que tenim en aquests moments", ha afirmat. A més, no només pot prevenir complicacions en l'embarassada, sinó que també protegeix el nadó fins als primers sis mesos de vida gràcies al pas transplacentari d'anticossos materns. Hi ha estudis també que alerten que la grip pot tenir complicacions per al fetus.
En la temporada passada de la grip, es van registrar 1.306 hospitalitzacions per complicacions de la grip, 7 de les quals eren de dones embarassades. La malaltia va provocar 175 defuncions.
El projecte pilot DRIVE
Investigadors dels grups de recerca de Medicina Preventiva i Epidemiologia i de Microbiologia del VHIR participen en un estudi europeu multicèntric per a avaluar l'efectivitat de les vacunes antigripals. L'Organització Mundial de la Salut i l'Agència Europea del Medicament pretenen estandarditzar la metodologia per a avaluar l'efectivitat de les vacunes antigripals de diferents marques comercials i per això els investigadors que hi participen són grups independents, no lligats a la indústria farmacèutica. Vall d'Hebron és l'únic centre català que participa en aquest projecte que a nivell estatal està coordinat per FISABIO (Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!