Conflicte Laboral

Consultes buides i pacients desconcertats en la primera jornada de la vaga de metges

Metges de la concertada alerten que la qualitat assistencial està en perill

El seguiment de la vaga a l'atenció primària de l'ICS és del 44,76% segons Govern i del 77,3% segons Metges de Catalunya

Pla tancat d'un cartell anunciant la vaga de metges . ACN

Pla tancat d'un cartell anunciant la vaga de metges . ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El seguiment de la vaga de metges als Centres d'Atenció Primària de l'Institut Català de Salut (ICS) fins a les 10.30 hores és del 44,76% pel que fa al personal mèdic, i del 4,15% en la resta de la plantilla, segons dades proporcionades pel Departament de Treball. En canvi, Metges de Catalunya xifra en un 77,3% el percentatge de facultatius que ha secundat la vaga. Pel que fa a la sanitat concertada, el Govern parla d'un 16,19% de vaguistes als CAP. Als hospitals concertats, el seguiment del col·lectiu mèdic ha estat d'un 14,66%, d'un 4,6 en salut mental i d'un 5,73 en sociosanitaris. El sindicat agrupa el seguiment de la concertada en un 73%.

Així, segons el Govern, les urgències de primària estan funcionant al 100% durant la convocatòria de vaga. A més, el telèfon 061 ha rebut un total de 2.532 trucades entre mitjanit i les 12 hores, un 18% més respecte a dilluns de la setmana passada.

Del seguiment total al matí del 44,76%, superen el seguiment del 50% les regions de Barcelona ciutat (56%), Metropolitana Nord (54%), Girona (50) i Catalunya Central (50%). Per sota hi ha la regió Metropolitana Sud, amb el 38%; Tarragona i Terres de l'Ebre, amb el 32%, i Lleida i Alt Pirineu i Aran, que han registrat el 28% cadascuna.

Per la seva part, Metges de Catalunya parla d'un 77,3% dels metges de família, pediatres, odontòlegs i ginecòlegs de l'atenció primària que han secundat la vaga a l'ICS. En l'àmbit concertat, el seguiment hauria estat, diuen, d'un 73,5%. El sindicat qualifica d'èxit absolut la mobilització i insta l'ICS i les patronals de la sanitat concertada a "escoltar el clam dels facultatius i atendre les reivindicacions legítimes i necessàries per millorar l'assistència als pacients i dignificar les condicions laborals dels professionals".

A més, avisen que "lluitaran fins al final" per dignificar el sistema sanitari públic. La d'aquest dilluns és la primera jornada de vaga d'un total de cinc previstes.

Per demarcacions, el sindicat assegura que a Barcelona el seguiment ha estat del 91% a l'ICS i del 80% a la sanitat concertada. A Girona quantifiquen la vaga en un 78% als centres de titularitat pública i en un 70 en els concertats. A Lleida els percentatges són del 74 i del 73%, respectivament, i a Tarragona del 66 i del 71%. 

Metges de la concertada alerten que "la qualitat assistencial està en perill"

Centenars de metges procedents de la concentració que han fet a la seu de l'ICS, s'han concentrat el matí d'aquest dilluns a les portes de la seu de La Unió (Associació d'Entitats Sanitàries i Socials) per llegir un manifest on han reivindicat millores assistencials, laborals i retributives per la sanitat concertada. Xavier Lleonart, president del sector d'hospitals de Metges de Catalunya, ha explicat que a la sanitat concertada "la situació és insostenible" perquè "la qualitat assistencial i la seguretat del pacient" estan "en perill". Ha afegit que preveuen noves mobilitzacions fins que l'administració no faci cas "al clam del carrer". Amb un megàfon han llegit un manifest on lamenten que en la recent signatura del conveni col·lectiu del Siscat s'han sentit "menyspreats" per sindicats i patronal. Al text qüestionen l'existència de la patronal i reclamen "respecte" a la conselleria i "qualitat" assistencial.

Els concentrats, que han arribat a la seu de La Unió procedents de la seu de l'ICS, portaven grans pancartes amb el lema "Atenció primària, digne i respectada" i "Som metges, som sanitat i volem qualitat". Amb bata blanca, xiulets i megàfons, han fet soroll mentre entonaven lemes en favor de l'atenció sanitària i en contra de la patronal. Portaven altres pancartes on s'hi podia llegir "Volem qualitat, no precarietat", "El conveni Siscat és paper mullat", "Sous indecents per gestors ineficients" o altres de similars.

Després de llegir el comunicat han instal·lat una taula a l'entrada de La Unió (Associació d'Entitats Sanitàries i Socials) . A una banda de la taula hi havia maletins negres i a l'altra auscultadors i al mig un paper on s'indicava: "Qui voleu que decideixi la vostra salut?". Al voltant de la taula han enganxat desenes de cartells taronges que informaven de la vaga que està previst que s'allargui fins el proper divendres 30 de novembre. Abans de desconvocar l'acte s'ha convocat als manifestants a una concentració aquest dimarts al davant de la Conselleria de Salut a les 11 hores.

Reivindicacions

Segons Metges de Catalunya els professionals de la concertada convocats a la vaga són més de 10.000 facultatius de 53 hospitals d'aguts, 86 equips d'atenció primària (EAP), 50 centres sociosanitaris i 25 centres de salut mental gestionats per les patronals Unió Catalana d'Hospitals (UCH), el Consorci Associació Patronal Sanitària i Social (CAPSS) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES).

El seu objectiu principal és "aconseguir millores assistencials, laborals i retributives per al col·lectiu mèdic que no han estat recollides en el conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (Siscat)" signat el 21 de novembre per les patronals sanitàries i els sindicats CCOO, UGT i SATSE.

En concret, entre les seves reivindicacions hi ha l'equiparació de la jornada laboral anual dels facultatius, que actualment és de 1688 hores, a les 1620 hores de la resta de col·lectius professionals del conveni Siscat. També volen regular el règim de jornada, la distribució horària i els descansos dels facultatius, fixar un límit màxim i un temps mínim per les visites de l'atenció primària concertada i recuperar el poder adquisitiu "perdut en els últims 10 anys a conseqüència de les retallades".

A més, consideren que cal establir un preu per a l'hora de guàrdia mèdica de presència física que iguali el valor de l'hora ordinària de treball, implantar l'equiparació salarial total dels facultatius d'assistència primària i hospitals i millorar les retribucions variables per objectius. Finalment, també reclamen millorar els drets de conciliació de la vida laboral, personal i familiar, incrementar de 20 a 40 hores el permís retribuït per a formació i recerca, incrementar les mesures de salut mental i reduir la contractació temporal i precària.

Més informació

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local