Creixen les dones que presenten denúncies als Mossos per violència de gènere amb advocat. Mossos d'Esquadra
ACN/ Pol Solà |
Barcelona
26-11-2018 18:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Durant aquest any 2018 el 13,22% de les dones que han interposat una denúncia per violència de gènere davant dels Mossos d'Esquadra a l'àrea de Barcelona ho han fet assistides d'advocat. La resta, el 86,78%, van tenir la primera assistència lletrada al jutjat. Això suposa un creixement respecte el 10,93% de dones que van tenir la seva primera assistència lletrada ja a la comissaria de la policia l'any 2017. L'any 2015, en canvi, les que ho feien eren només el 0,67%.
Les dades les ha donat el Col·legi de l'Advocacia de Barcelona (ICAB) coincidint amb el dia internacional per a l'eliminació de la violència de gènere. El col·legi vol destacar la importància de l'acompanyament i de l'assistència jurídica a les víctimes en el moment previ a la interposició de la denúncia. La degana de l'ICAB, Maria Eugènia Gay, remarca que "la primera declaració de la víctima pot determinar l'èxit o el fracàs de la instrucció judicial del seu procediment".
Fins al 31 d'octubre, hi ha hagut 3.381 designes d'advocats d'ofici per a defensar víctimes de violència de gènere, que tenen dret a la justícia gratuïta, independentment dels recursos econòmics que tinguin. Això també els dona dret a tenir procurador i a la pràctica de proves pericials psicològiques i psiquiàtriques per acreditar violència no física entre altres. L'ICAB té registrats 1.155 advocats al torn d'ofici especialitzats en víctimes de violència sobre la dona, el 54% dels quals són lletrades. L'any passat hi va haver 3.253 designes durant el mateix període i el 2014 n'hi va haver 2.930.
L'ICAB ha commemorat la jornada amb la concentració de la degana i les membres de la Comissió de Dones advocades, entre altres persones, a l'escala de la seu col·legial i amb llaços liles a les solapes. S'ha llegit un manifest que rebutja qualsevol violència sobre les dones, l'assetjament sexual o la discriminació laboral. També s'ha fet esment als menors víctimes de violència per part dels seus pares i les violències masclistes patides per les dones refugiades.
El manifest ha reclamat una major formació en la matèria dels cossos policials i el personal judicial, que s'apliqui l'Estatut de la Víctima i el Protocol d'Istambul i donant veracitat a la versió de les víctimes.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!