Vacunes

El president del Col·legi de Metges: "Les vacunes i el clavegueram són el que ens fa sortir de l'edat mitjana"

Padrós defensa que les administracions han de perseguir aquells que promouen discursos antivacunes

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, es mostra contundent amb els moviments antivacunes i afirma que l'administració "ha de perseguir" els que preconitzen aquests discursos i no donar-los "aixopluc" en pro de la llibertat d'expressió. "Les vacunes, juntament amb el clavegueram i la potabilització de l'aigua, és el que ens fa sortir de l'edat mitjana", ha destacat Padrós en una entrevista amb l'ACN preguntat pels discursos contra les vacunes que han calat en alguns països europeus en els últims anys. Precisament l'OMS ha alertat aquesta setmana que els casos de xarampió han augmentat al món a causa de "bretxes en la cobertura de vacunació". Tot i això, Padrós assenyala que les taxes d'immunització a Catalunya són de les més altes d'Europa i que des del col·legi no tenen la percepció que hagin disminuït, en la línia del que ha anat afirmant Salut Pública.

"Em sembla una immoralitat que hi hagi persones que, sota el principi de la llibertat de pensament i d'expressió, defensin la no vacunació, quan s'han demostrat que les vacunes són eficaces", ha condemnat Padrós en una entrevista amb l'ACN, preguntat per l'augment en els darrers temps de grups antivacunes en alguns països europeus per raons religioses, ètiques, ideològiques o per por a reaccions adverses.

El president del Col·legi de Metges considera que és "insultant" que hi hagi gent que incorri en el que titlla d'"exercici de frivolitat" i assenyala que "part del món que s'està morint voldria tenir accés a les vacunes". A més, Padrós afirma que és un acte d'"insolidaritat" perquè la vacunació, quan és massiva, esdevé protectora de grup. En aquest sentit, recorda que hi ha infants i adults que no es poden vacunar perquè tenen malalties que no els ho permeten, com oncològiques, immunològiques o al·lèrgies. "El fet que el seu entorn estigui vacunat els protegeix", subratlla el president del COMB, que assenyala que a Itàlia i a França s'han registrat morts i afeccions de persones que no estaven vacunades de malalties que s'havien superat.

Padrós indica que és clau mantenir un alt "grau d'informació i transparència" sobre la vacunació. "Les vacunes són segures, han passat sistemes de controls exhaustius, mentre que hi ha mantres sobre els suposats efectes secundaris, que no només no s'han pogut demostrar, sinó que han acabat sent mentides i estafes i han estat la base d'uns moviments antivacunes que s'han de denunciar", ressalta.

El president del Col·legi de Metges valora que a Catalunya les famílies en general són conscients de les recomanacions i lloa aquesta "actitud responsable". Padrós apunta que si el col·legi tingués coneixement que un facultatiu recomanés als pacients de forma explícita no administrar les vacunes sistemàtiques, li exigiria que canviés aquesta actitud i, en cas de no fer-ho, li obriria un expedient perquè no pogués exercir. "Seria incompatible amb la bona praxi i amb la seguretat dels pacients", deixa clar Padrós.

L'alerta de l'OMS

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat aquesta setmana que diversos països van patir brots severs de xarampió el 2017 i que es calcula que 110.000 persones van morir per aquesta malaltia. L'Amèrica del Sud, la regió mediterrània i Europa van ser els territoris que més augments van registrar de brots de xarampió l'any passat, segons un informe publicat per les principals organitzacions de salut, dijous passat. Amb diferents motius depenent dels països per explicar aquest ressorgiment del xarampió, l'OMS l'atribueix en el cas d'Europa a "la condescendència sobre la malaltia i la propagació de falsedats sobre la vacuna", en paraules del doctor Seth Berkley, director executiu de l'Aliança per a les Vacunes GAVI.

Tot i els brots de xarampió a Europa, l'OMS va notificar a l'agost passat que l'estat espanyol estava lliure del contagi, gràcies a les altes taxes de vacunació.

D'altra banda, en un document genèric sobre la vacunació publicat l'abril d'aquest any, l'OMS deixa clar que les vacunes són segures. Totes les que han estat aprovades "han estat sotmeses a proves rigoroses" i "segueixen sent avaluades regularment una vegada comercialitzades", assegura.

Els antivacuna, una preocupació però no un problema greu a Catalunya

En els darrers mesos, el secretari de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha reconegut que els moviments antivacunes els "preocupen notablement" si bé ha deixat clar que "encara no" representen un "greu problema" a Catalunya. L'Enquesta de Salut Pública de Barcelona presentada el juliol passat va mostrar que uns 3.000 infants de la ciutat no tenien posades totes les vacunes del calendari marcat per la Generalitat perquè les seves famílies no ho consideraven necessari, un 1,5% de la població infantil. "Afortunadament a casa nostra aquest problema encara no té una rellevància especial", va resoldre Guix a mitjan octubre quan se li va preguntar per aquesta qüestió. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local