Fundació Akwaba

Pensament crític contra el racisme i el sexisme: l’Institut Dolors Mallafrè no vol "etiquetes ni uniformes"

L’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè reflexiona sobre conceptes com la interculturalitat, identitats múltiples i l’equitat de gènere

L’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè reflexiona sobre conceptes com la interculturalitat, identitats múltiples i l’equitat de gènere. C

L’alumnat de 2n d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè reflexiona sobre conceptes com la interculturalitat, identitats múltiples i l’equitat de gènere. C

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dimecres al matí ha tingut lloc l’acte de cloenda de la segona fase de la campanya “Ni uniformes ni etiquetes: per una escola i un món intercultural i amb equitat de gènere” al Parc de la Quadra d’Enveja, iniciativa impulsada per la Fundació Akwaba amb el suport del Servei de Cooperació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. A l’acte hi ha assistit 90 alumnes i professorat de l’Institut Dolors Mallafrè i Ros.

L’alumnat de 2n d’ESO s’ha format durant aquesta segona fase de la campanya en interculturalitat i equitat de gènere a través d’un aprenentatge participatiu i creatiu. Núria Gómez, tècnica d’educació per la justícia global de la fundació Akwaba, ha explicat la finalitat de la idea: “es tracta d’un projecte de dos anys. Avui estem tancant el projecte amb l’Institut Mallafrè. L’alumnat ha après conceptes com les identitats múltiples, la interculturalitat i l’equitat de gènere. Han reflexionat sobre aquests conceptes, sobre si tenen perjudicis i si en el municipi, a vegades, han sentit rumors sobre la diversitat cultural i el gènere. Avui es tracta una mica, després d’haver fet aquestes reflexions, doncs a través de l’art, sensibilitzar a la ciutadania de Vilanova.”  L’objectiu, per tant, és formar un jovent crític amb les actituds racistes i sexistes, capaç d’identificar les discriminacions i desigualtats de gènere i d’interculturalitat, i que generi propostes de transformació en el centre educatiu, l’entorn local i el global.

Així mateix,  els alumnes han presentat aquest matí elements a favor de la interacció entre totes les persones revaloritzant la diversitat de gènere i de cultures o origen. Respecte a aquests cartells artístics, Gómez ha comentat que “nosaltres creiem que l’alumnat ha après ha reflexionat sobre coses que potser fins ara no ho havia fet. Al mateix temps, ara són conscients de que ells són uns actors, són uns subjectes actius com a ciutadans que  poden sensibilitzar a la població. Les siluetes que han fet i han penjat en el Parc i els cartells reivindicatius que penjarem en el Twitter d’una campanya internacional que es diu No Hate Speech són el resultat d’aquest raonament”

D’altra banda la Fundació Akwaba destaca que “aquest projecte el seguirem fomentant en aquells municipis que vulguin fer-lo. També estem treballant amb altres projectes de cultura de pau i de sostenibilitat econòmica i social. Tots els projectes que estem fent ara tenen l’enfocament d’aprenentatge i servei per la justícia global, que creiem que és un enfocament òptim per treballar a la propera matèria obligatòria de Secundària de serveis comunitaris.”  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local