Milers de persones es manifesten al Passeig de Gràcia de Barcelona pel 21-D. ACN
ACN |
Barcelona
21-12-2018 20:58
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Unes 40.000 persones segons la Guàrdia Urbana, 80.000 segons els organitzadors, s'han manifestat aquest divendres a la tarda al Passeig de Gràcia de Barcelona en contra del Consell de Ministres del govern espanyol que s'ha celebrat a la capital catalana. Sota el lema 'Tombem el règim del 78', la capçalera de la manifestació ha sortit des dels Jardinets de Gràcia en direcció a la Gran Via. Persones amb estelades i pancartes amb missatges com 'Pau' o 'Llibertat' en anglès han recorregut aquest passeig de Barcelona, en una marxa que ha acabat amb parlaments de Marta Torrecillas i Roger Español, víctimes de l'1-O. La manifestació, que no ha registrat cap incident, la convocava la Comissió del 21-D, formada, entre d'altres per ANC, Òmnium, Arran o les JERC.
La Comissió del 21-D ha anunciat "l'inici d'un cicle de mobilitzacions per recuperar la sobirania". En la lectura del manifest unitari en motiu de la manifestació 'Tombem el règim' al Passeig de Gràcia de Barcelona, l'actriu Sílvia Bel ha assegurat que cal "plantar cara" perquè "no es pot deixar tot en mans dels partits polítics".
"Les institucions no són només dels representants dels partits polítics", assegura el manifest, que assenyala que la sobirania plena només s'assolirà "amb la república catalana". "Sobren motius per enderrocar el règim del 78", ha assegurat Bel, que ha criticat que "no és normal" que les institucions no tinguin "capacitat de govern" i ha lamentat que Madrid amenaci amb el 155.
Els motius
"Ens manifestem per anar en contra de tota la repressió que ens està fent govern espanyol, pels presos i exiliats i per continuar amb el procés d'independència", ha dit a l'ACN en Càndid, de Girona, que ha participat a la protesta amb les seves germanes. El manifestant ha explicat que es van desplaçar a Barcelona dijous a la nit per ja estar mobilitzats a primera hora d'aquest divendres.
En Jacint, de la Garriga, acompanyat de familiars, ha aprofitat que tenien entrades per anar al teatre aquest divendres al vespre a la capital catalana per participar a la manifestació. "Hem dit, venim després de dinar i així venim a la manifestació. Creiem que és important", ha afirmat en Jacint, que veu la situació a Catalunya "molt injusta" amb un imminent judici als líders independentistes "que no té pinta que sigui just".
"Nosaltres, de professió manifestants", ha sentenciat una altra manifestant aquest 21-D, la Maria Teresa, de Barcelona. "Mentre Catalunya no sigui lliure jo estaré aquí al carrer manifestant-me si tinc salut i puc", ha assegurat la Maria Teresa a l'ACN, que participa a totes les manifestacions independentistes des de la de l'11-S de 2010.
La Comissió del 21-D anuncia "l'inici d'un cicle de mobilitzacions per recuperar la sobirania"
La Comissió del 21-D ha anunciat aquest divendres "l'inici d'un cicle de mobilitzacions per recuperar la sobirania". En la lectura del manifest unitari en motiu de la manifestació 'Tombem el règim' al Passeig de Gràcia de Barcelona, l'actriu Sílvia Bel ha assegurat que cal "plantar cara" perquè "no es pot deixar tot en mans dels partits polítics". "Les institucions no són només dels representants dels partits polítics", assegura el manifest, que assenyala que la sobirania plena només s'assolirà "amb la república catalana". "Sobren motius per enderrocar el règim del 78", ha assegurat Bel, que ha criticat que "no és normal" que les institucions no tinguin "capacitat de govern" i ha lamentat que Madrid amenaci amb el 155.
Alhora, l'actriu ha lamentat que "avui res és normal" a l'Estat espanyol, amb "presos i exiliats polítics", "impunitat pels atacs feixistes", i un Govern que "no pot ser més que un mer gestor de les engrunes". En aquest sentit, ha instat al moviment independentista a "empoderar-se" tal com ho va fer, a parer seu, l’1 i el 3 d’octubre de l'any passat.
A l'acte del final de la manifestació convocada per ANC, Òmnium Cultural, Arran, SEPC, CUP i altres entitats independentistes amb motiu de la convocatòria del Consell de Ministres a Barcelona també han intervingut els afectats per les càrregues policials de l'1-O Marta Torrecillas i Roger Español.
En un discurs conjunt han promès: "Volem que deixem de lluitar però no ho farem. "La celebració de Consell de Ministres a Barcelona és una clara provocació", ha assegurat Torrecillas, que ha qualificat les mesures aprovades de "clarament insuficients".
Ha criticat especialment la declaració de reparació simbòlica de l'expresident de la Generalitat afusellat Lluís Companys, tot afirmant que una mesura similar ja es va aprovar el 2009. A més, ha afirmat que el canvi de nom de l'aeroport de Barcelona-El Prat pel de Josep Tarradelles, és "una broma de mal gust.
Al seu torn, Roger Español, que també ha pres la paraula, ha retret la "resposta repressiva i punitiva del dret a la manifestació" per part dels cossos de seguretat aquest 21 de desembre.
"Entenem que la repressió mai pot ser la forma de resoldre un conflicte", ha dit abans de recordar que s'han observat pràctiques de la policia que han provocat més de 14 persones lesionades per projectils de foam, cops a persones ajagudes a terra. A més, ha exigit l'alliberament de les onze persones detingudes.
La cantant Suu ha sigut l'encarregada de posar punt i final a un acte presentat per l'actor Pep Planas.
Més informació
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!