Dia Mundial contra el Càncer

El Servei de Digestiu del Garraf consolida el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Colon

Des del novembre de 2015, s'han realitzat 863 colonoscòpies de prevenció, gràcies a les quals s’ha pogut diagnosticar 35 càncers colorectals i 569 pòlips premalignes

Professionals del Servei de Digestiu del CSG. EIX

Professionals del Servei de Digestiu del CSG. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei de Digestiu del Consorci Sanitari del Garraf (CSG) ha consolidat el Programa de Detecció Precoç (Cribratge) de Càncer de Colon i Recte. Durant el 2018, s’ha aconseguit que el 100% dels pacients inclosos en aquest programa siguin diagnosticats a través d’una colonoscòpia, en un període inferior a 2 mesos. Aquest és el temps màxim aconsellat per l’Institut Català d’Oncologia (ICO), i molt inferior a la llista d’espera habitual per aquesta prova.

Aquest programa es va posar en marxa al Garraf durant el mes de novembre de 2015. Des d’aleshores, el CSG ha realitzat 863 colonoscòpies de prevenció, gràcies a les quals s’ha pogut diagnosticar 35 càncers colorectals i 569 pòlips premalignes  (pòlips benignes que amb el temps es poden tornar cancerosos).

Segons el Dr. Albert Tomàs, cap del Servei de Digestiu del CSG, “aquestes dades confirmen que el programa és tot un èxit a la nostra comarca. És molt important detectar un càncer de colon o recte en fase inicial, quan encara no s’ha estès per l’organisme,  ja que això permet realitzar un  tractament amb moltes garanties de curació definitiva. Per aquest motiu, des de la Unitat de Digestiu del Consorci Sanitari del Garraf, volem incidir en la importància de la prevenció, i encoratgem a la població a què participi en aquest programa de detecció precoç quan reben la convocatòria a casa”.

Programa de Detecció Precoç de Càncer de Colon

El Programa de Detecció Precoç de Càncer de Colon està dirigit a totes les persones entre 50 i 69 anys. El procés s'inicia amb una carta enviada per l'Institut Català d’Oncologia,  que explica el procediment a seguir. En primer lloc s'ha de realitzar una prova de detecció de sang en femta: cal recollir un flascó (gratuïtament) a qualsevol farmàcia, en el que el pacient ha de dipositar una mostra de femta i, posteriorment, retornar-lo a l'establiment. Només en el cas de què es detecti sang en l'estudi de la mostra, el pacient rebrà una trucada de la Unitat de Digestiu del Consorci Sanitari del Garraf,  per proposar-li la realització d'una colonoscòpia. Si la mostra és negativa, l'ICO enviarà una carta informant del resultat. Els usuaris rebran aquesta citació cada dos anys.

Càncer colorectal

El càncer colorectal és la segona neoplàsia maligna més freqüent al món en ambdós sexes.  Factors com la industrialització, el consum de carn vermella, el baix consum de fibra vegetal, l'augment de l'esperança de vida de la població i els factors genètics, han disparat la incidència de la malaltia.

Segons dades aportades per l’ICO i el Departament de Salut de la Generalitat, s'estima que cada any es diagnostiquen 30.000 nous casos d’aquest tipus de càncer a Espanya i uns 5.000 a Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local