La Generalitat reconeix la Fundació Sant Antoni Abat com a entitat col·laboradora de centres penitenciaris. Fundació Sant Antoni
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
12-02-2019 13:21
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La Fundació Privada Sant Antoni Abat, de Vilanova i la Geltrú, ha estat reconeguda pel Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya com a entitat col·laboradora en l’àmbit del voluntariat de centres penitenciaris. La Fundació impulsa un projecte, ja en funcionament, per capacitar, seleccionar i formar voluntaris i voluntàries per treballar en diversos projectes, tant a l’interior dels centres penitenciaris com als recursos externs que l’entitat té per a la reincorporació de les persones alliberades a la societat.
El programa, anomenat VIA (Voluntariat d’Interns i Alliberats) disposa de 22 persones, de les quals 8 ja compten amb formació específica de voluntariat penitenciari i realitzen tasques internes als centres Brians 1 i Brians 2 i també tasques externes vinculades al món penitenciari. Les altres 14 estan realitzant a hores d’ara tasques de voluntariat social, però volen incorporar-se al voluntariat penitenciari.
L’objectiu és disposar d’un equip per realitzar diferents programes d’actuació als centres esmentats i també al de Mas d’Enric. A finals de 2019, tots ells hauran realitzat un curs de voluntariat especialitzat i podran accedir als diferents centres. Per a la configuració d’aquest equip s’ha comptat amb el suport de Mossèn Josep Maria Fabró, referent a Catalunya en l’àmbit del voluntariat penitenciari.
A l’interior de les presons, i sempre sota les directrius dels equips de tractament, el voluntariat de la Fundació Sant Antoni acompanya els interns en el seu procés de reinserció i utilitza l’escolta activa per ajudar a la reflexió i la motivació del canvi. Complementa el suport a l’entorn familiar i personal, i canalitza l’ansietat de l’intern i el dota d’eines que els permetin fer front a entorns hostils. Igualment, l’ajuda en la manifestació dels seus sentiments i emocions i, a través de la reflexió conjunta, intenta analitzar l’origen i les causes que els han portat a estar privats de llibertat. L’objectiu final és que siguin capaços de dissenyar models alternatius per al futur.
El treball té característiques diferents d’acord amb la situació de l’intern. En el cas dels preventius (encara no condemnats), es treballa per acompanyar-los en la incertesa d’una situació que no té uns terminis temporals definits, i s’intenta mantenir el nexe amb l’entorn familiar, si n’hi ha i, en cas contrari, substituir-lo. També se’ls orienta, en alguns casos, amb eines per fer front a la inexperiència en un entorn penitenciari.
En el cas que els interns estiguin complint condemna, l’actuació del voluntariat se centra més a dissenyar una utilització racional del temps, de manera que el període que passin privats de llibertat pugui ser qualificat d’”útil”. Igualment, s’intenta fomentar l’acceptació de la sanció com un acte reparador i mantenir l’autoestima en un grau raonable, per tal d’evitar desànims i les seves possibles conseqüències. També es treballa en l’acompanyament als desplaçaments dels interns amb problemes de mobilitat o dificultats per trobar mitjans de transport, en gestions administratives, mèdiques i altres. Per a aquest servei, la Fundació disposa d’un vehicle adaptat i un conductor, finançats gràcies a l’aportació privada.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!