Dia Internacional de la Dona

El feminisme pren el carrer per segon any consecutiu amb motiu de la vaga del 8-M

Sindicats i entitats per la igualtat fan una crida a una aturada general per reivindicar els drets de les dones

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Per segon any consecutiu, el feminisme torna a prendre els carrers amb motiu del Dia Internacional de la Dona amb una vaga general convocada per diferents sindicats i aturades parcials en d'altres, però que les entitats feministes amplien a aturades de consum, de cures i d'educació. Amb el lema 'Ens aturem per canviar-ho tot. Cap pas enrere', es preveu que la manifestació més multitudinària tingui lloc a Barcelona a partir de dos quarts de set de la tarda. La marxa, encapçalada pel bloc de dones lesbianes i transsexuals, començarà a la Gran Via, cantonada Entença, i finalitzarà a plaça Catalunya amb la lectura d'un manifest i actuacions musicals. Els actes per reivindicar plena igualtat però, se celebraran durant tota la jornada, per sectors, i arreu del territori espanyol.

Des de l'organització de la vaga feminista es denuncia que les vides de les dones estan marcades per les desigualtats, les violències masclistes, la precarietat, l'exclusió social i laboral, els desnonaments, el racisme i la manca de responsabilitat de la societat patriarcal i de l'estat en el treball de cures. Per això, reclamen unitat per ''plantar cara'' a l'ordre ''patriarcal, racista, colonitzador, capitalista i depredador'' i proposen una altra forma ''de veure i d'entendre i d'estar al món''.

En les darreres hores han estat diverses les institucions i les administracions públiques que han donat suport a la iniciativa. En són exemples el mateix Parlament de Catalunya, on tots els grups ha excepció del PP s'hi han mostrat favorables, o el Govern. També ho han fet diversos ajuntaments catalans, el de Barcelona entre ells. L'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha fet una crida a fer "massivament vaga" per "capgirar un sistema que és intrínsecament injust". Institucions com les universitats també s'hi han sumat, igual com sindicats d'estudiants o diferents partits polítics.

Serveis mínims

Els principals serveis públics veuran afectat el seu funcionament a causa de la vaga general. Per exemple, en els transports, el Departament de Treball ha fixat el 33% dels serveis de Rodalies i Regionals, mentre que als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i Transports Metropolitans de Barcelona hauran de complir el 50% del servei entre dos quarts de set i dos quarts de deu del matí, i entre les cinc i les vuit del vespre. La resta del dia, circularà el 25% dels serveis.

Pel que fa als centre sanitaris, les urgències i unitats especials mantenen els servei habitual, mentre que es garanteixen els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital. També es farà l'activitat quirúrgica inajornable. En canvi, els centres d'assistència extrahospilarària hauran de garantir el 25% de la plantilla, mentre que els centres que no formen part de la Xarxa Sanitària d'Utilització Pública, només el personal imprescindible per garantir l'assistència urgent i inajornable. El transport sanitari es manté per a les urgències, i tractaments oncològics, de diàlisi i d'oxigenoteràpia. Per a les farmàcies de guàrdia es manté el servei habitual.

Al sector educatiu, els centres docents públics i privats no universitaris i llars d'infants han de garantir una persona de l'equip directiu per centre de treball a més d'un docent per cada sis aules als ensenyaments d'infantil i primària, un docent per cada quatre aules als centres d'educació especial, un terç del personal per garantir la seguretat en l'horari de menjador i activitats complementàries, i un terç de la plantilla a ales llars d'infants.

En els serveis funeraris s'haurà de garantir el 85% del servei en la recollida dels difunts fins a les sales de refrigeració i el 50% dels serveis administratius i d'atenció als familiars.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local