Síndrome de Down

SOS a la Capacitat Intel·lectual marca un abans i un després al Garraf

L’associació vol aprofitar el Dia Mundial de la Síndrome de Down per reivindicar la necessitat de la formació específica continuada

Teresa García acompanyada dels joves de l’associació SOS a la Capacitat Intel·lectual. Belén Álvarez

Teresa García acompanyada dels joves de l’associació SOS a la Capacitat Intel·lectual. Belén Álvarez

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

No és una qüestió de colors polítics, sinó una qüestió d’atendre persones. És el que recorden des de l’Associació SOS a la Capacitat Intel·lectual, que des de l’any 2015 han treballat perquè la comarca del Garraf tingués centres i formació adequats per a les persones amb discapacitats. Aquest  21 de març se celebra el Dia Mundial del Síndrome de Down i la seva presidenta, Teresa García Marín, considera que és un moment per reivindicar i recordar als partits polítics que la formació específica continuada és fonamental per a aquestes persones, que no es poden “quedar a casa sense fer res”. En aquest sentit, destaca que les rutines són “totalment” necessàries en la seva vida diària. Però no només les rutines, com aixecar-se i anar a treballar, sinó que a més cal una formació per adquirir habilitats per aconseguir que siguin persones més autònomes, en una societat inclusiva on l’educació emocional, afectiva i sexual s’ha de col·locar també en primera línia. De fet, García Marín destaca que està demostrat que l’estimulació cognitiva en aquestes persones aconsegueix que l’envelliment es pugui endarrerir fins a 20 anys.

La presidenta de SOS a la Capacitat Intel·lectual remarca que és imprescindible un curs dirigit a la vida independent i autònoma, i proposa que una manera de fer-ho:  viure en pisos amb altres companys i companyes en els quals puguin aprendre habilitats i rutines com pagar factures, netejar, etc. A l’àmbit privat ja existeixen aquests pisos i García Marín creu que ara és torn de fer-ho públic, perquè “cal ser conscients que aquest és el camí” i ha d’haver una tendència a eliminar les residències. La falta de compromís polític i la manca de competències en els polítics són les barreres principals amb les que es troba l’entitat. De moment, l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes s’ha compromès a portar a terme aquesta formació, però García Marín ressalta que s’ha de posar el més aviat possible en marxa, ja que un any és “massa” per aquests joves i demana insistentment que el consistori es posi les piles, i que la resta dels ajuntaments de la comarca se sumin. 

Ajudar-los a desenvolupar del seu projecte vital i que puguin prendre les seves pròpies decisions sense ser menyspreades és el repte del present i futur d’aquesta entitat que a base d’esforç estan aconseguint que a la comarca tant la societat com l’educació inclusives siguin una realitat.  

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local