Share4rare

Una nena de Vilanova, protagonista de la campanya internacional per la investigació de les malalties minoritàries

Una nena de Vilanova, protagonista de la campanya internacional per la investigació de les malalties minoritàries. EIX

Una nena de Vilanova, protagonista de la campanya internacional per la investigació de les malalties minoritàries. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Íngrid, una nena de Vilanova i la Geltrú amb leucèmia, és la protagonista de la campanya internacional Share4rare que s’ha posat en marxa avui per impulsar la investigació de les malalties minoritàries infantils i connectar pacients i investigadors d’arreu del món. L'Íngrid és també la creadora dels LEUCO’S, uns clauers en forma de leucòcits que serveixen per recollir donatius per a la investigació del càncer infantil a l’Hospital Sant Joan de Déu. Aquest projecte es va presentar a la Fira de Novembre de Vilanova i en només dos mesos va aconseguir recaptar més de 10.000 euros a través d'una campanya que continua activa a través de botigues i diversos establiments de la comarca del Garraf.

El projecte Share4Rare inclou la creació d’una gran xarxa social sobre malalties rares que, a diferència dels fòrums convencionals, aglutina totes les patologies minoritàries i no està limitada per cap temàtica; es tracta d’un entorn segur i accessible per usuaris que hagin sigut validats prèviament com a pacients o cuidadors. Aquesta gran xarxa social incorpora algoritmes matemàtics, com els que utilitzen les plataformes de dating per buscar afinitats entre persones, basant-se en connectar a pacients amb la mateixa malaltia i els mateixos símptomes, de manera que fa possible que quan una persona fa una consulta, el sistema realitzi una cerca i proposi els usuaris més idonis per donar-li resposta. Això ajudarà al mutu recolzament entre pacients i famílies, aspecte extremadament complex en les malalties de molt baixa prevalença i amb alta heterogeneïtat de símptomes.

Les malalties rares són un conjunt del voltant de 8.000 patologies diferents que afecten vora els 30 milions de persones només a Europa (el 80% són nens). I sorprenentment, només un 10% d’aquestes malalties tenen una base de coneixement científic sòlida. Per profunditzar en el coneixement del 90% restant, la Comissió Europea ha finançat un projecte en el qual participa la divisió de Bioinformàtica i Senyals Biomèdics del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB UPC) que té com objectiu oferir un lloc de trobada virtual i segur a famílies de persones amb malalties rares de tot el món i aglutinar informació rellevant per avançar en la investigació d’aquestes patologies.

La plataforma Share4Rare s’ha llançat públicament avui, 2 de abril, sota el lema “Transformem la raresa en quelcom  extraordinari”. A més  de posar en contacte les famílies amb malalties rares que viuen aïllades, Share4Rare pretén empoderar-les en el maneig de la malaltia  oferint-les-hi  informació rigorosa elaborada per experts en la patologia i recol·lectar dades que serveixin de base per investigar aquestes malalties i arribar a conèixer algun dia la seva història natural.  En concret, la plataforma començarà a recopilar, en una primera fase, dades per la investigació de dos grans conjunts de malalties: els tumors pediàtrics i les malalties neuromusculars.

El projecte esta liderat per un equip de professionals de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu i ha sigut finançat per la Comissió Europa en el marc del programa Horizon2020. També participen al consorci del projecte la World Duchenne Organization i Melanoma Europe Patients Network en representació dels dos grups de patologies sobre les que es portaran a terme iniciatives de investigació clínica en una primera fase; la universitats de Newcastle, així com empreses de l’àmbit social com Asserta, The Synergist i Òmada. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local