Metges i famosos animen els ciutadans en un vídeo a ser crítics amb la informació de salut a internet. CoMB
ACN/ Laura Fíguls |
Barcelona
04-04-2019 14:05
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB) ha llançat aquest dijous la campanya #SalutSenseTrampes amb un vídeo en què metges i personalitats dels àmbits de la cultura, la comunicació i l'esport recorden als ciutadans la necessitat d'aplicar el sentit comú i l'esperit crític en la informació sobre salut a internet. La desinformació i les 'fake news' en aquest àmbit poden arribar a suposar, en el pitjor dels casos, un risc greu per a la salut. El vídeo compta amb la participació de metges especialment compromesos amb la divulgació de continguts de salut, com són l'epidemiòleg Antoni Trilla; l'investigador Manel Esteller; les pediatres Montserrat Esquerda i Lucía Galán i les metgesses de família Sònia Miravet, Ethel Sequeira i Beatriz Jiménez. S'han sumat a la iniciativa l'actriu Aina Clotet; els esportistes Gerard Piqué, Ona Carbonell i Àlex Corretja i els comunicadors Gemma Nierga, El Gran Wyoming i Carlos Mateos.
El 75% dels vídeos de Youtube sobre càncer contenen missatges falsos i perillosos. Aquesta és una dada que recull el vídeo del COMB. A internet i les xarxes socials es publiquen molts continguts útils i de qualitat, però també en circulen molts altres amb elements de desinformació i falses notícies, les conegudes com a 'fake news'. Per això el Col·legi de Metges de Barcelona vol animar els ciutadans a ser crítics amb els continguts que seleccionen.
Algunes de les recomanacions del vídeo són identificar qui hi ha darrere d'una informació sobre salut; desconfiar de promeses de curació miraculosa i de falsos rumors sense evidència científica o consultar un professional sanitari abans de prendre cap decisió seriosa que afecti la salut. "Per al càncer, no hi ha tractaments miracle", deixa clar en el vídeo el doctor Esteller. "En medicina i en salut, la falsa ciència comporta sempre danys reals", adverteix el doctor Trilla. "No et deixis intoxicar. Consulta fonts de referència acreditades, com centres de salut o hospitals, o continguts elaborats per professionals sanitaris", assenyala la doctora Jiménez.
La campanya s'ha presentat aquest dijous en el marc de la jornada del COMB 'Com combatre les 'fake news' de salut a la xarxa?' i estarà present a les xarxes socials amb les etiquetes #SalutSenseTrampes i #SaludSinBulos. La jornada ha tingut lloc a la seu del COMB aquest dijous i ha coincidit també amb el 20è aniversari de Web Mèdica Acreditada (WMA), el programa col·legial d'acreditació de webs mèdiques que atorga un segell de qualitat als continguts de confiança.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!