Quatre escoles del Garraf se sumen al reaprofitament de menús escolars. Ajuntament de Vilanova
Redacció |
Vilanova i la Geltrú
15-04-2019 09:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Les escoles Ítaca de Vilanova, Les Parellades i La Riera de Sant Pere de Ribes, i Maricel de Cubelles s'han sumat aquest curs 2018-2019 al projecte de reaprofitament dels menús escolars. Consisteix en aprofitar l'excedent de menjar cuinat als menjadors de les escoles, que s'envasen en contenidors de doble ració, s'etiqueten i es congelen a la cuina de les escoles seguint un protocol de seguretat alimentària. L'Economat col·labora recollint amb la seva furgoneta aquestes carmanyoles, i mantenint els aliments congelats fins que se serveixen a l'Espai Sopem.
Des de l'empresa Jocs i Taula, que gestiona els menjadors de 5 de les 8 escoles, Josep Blanco explica que el seu objectiu sempre ha estat treballar amb infants, perquè coneixen en primera persona la seva vulnerabilitat. Per això quan van coincidir amb Càritas i amb l'Ajuntament en aquest projecte, tot l'equip es va posar al servei de la iniciativa, i la seva predisposició va trobar facilitats per donar sortida a la seva consciència social.
El projecte el lidera la regidoria de Serveis Socials, amb la col·laboració de les regidories de Salut i d'Educació de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. El curs 2017-2018 es va posar en marxa a quatre escoles vilanovines: Sant Bonaventura, l'Arjau, Aragai i Margalló. L'èxit de la iniciativa ha fet que s'hi sumessin quatre noves escoles de la comarca, amb l'objectiu de no malbaratar els aliments i de fer-los arribar als col·lectius que més els necessiten.
Els voluntaris de l'Espai Sopem recullen les carmanyoles per als seus serveis dels dilluns i els dijous. Aquest projecte social impulsat per l'associació Grupo 5/14, de l'Església Cristiana del Garraf, ofereix dos dies a la setmana un servei de menjador nocturn, que és a més un espai d'acollida, de vincle, de relació, de seguretat i de companyia. L'Espai Sopem s'ubica al Centre Cívic La Geltrú.
Amb la iniciativa del reaprofitament dels menús escolars, l'Economat dóna suport a més projectes oferint aliments: a més de l'Espai Sopem, n'ofereix als centres oberts, als espais de reforç escolar, i a Cafè Caliu.
Espai Sopem s'ha incorporat a la xarxa de dispositius i serveis que ofereixen suport, companyia i alimentació a la nostra ciutat: el menjador municipal, els dos espais diaris d'esmorzars (Cafè Caliu i Esmorzar en companyia), i la Casa d'Empara amb entrepans i carmanyoles al migdia.
El projecte també ha servit per vincular les escoles als projectes socials de la ciutat, posant de relleu el potencial del treball en xarxa i del treball comunitari.
Des dels serveis socials municipals s'està treballant amb els establiments de restauració de la ciutat, a través del Gremi d'Hostaleria, perquè se sumin al reaprofitament. També recorden que el projecte està obert a qualsevol altra escola, restaurant o empresa de càtering que s'hi vulgui adherir. El funcionament és senzill, des de l'Economat se subministren les carmanyoles i les etiquetes identificatives, i s'estableixen els dies de recollida que més convinguin.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!