Un test genòmic millora el tractament contra el càncer de mama HER2-positiu. EIX
ACN |
Barcelona
30-04-2019 12:02
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS han liderat un estudi internacional que valida un test genòmic capaç de distingir quin subgrup de càncer de mama HER2-positiu es podria tractar amb teràpies biològiques contra la proteïna HER2 sense o amb poca quimioteràpia. Aquests tractaments cada cop més personalitzats estan dirigits a eliminar les cèl·lules tumorals, però no afecten la resta del cos del pacient. Aquest tipus de càncer suposa el 20% dels casos diagnosticats. L'estudi, publicat a la revista 'The Journal of the National Cancer Institute', l'ha coordinat Aleix Prat, cap del Servei d'Oncologia Mèdica del Clínic.
La incorporació de tractaments dirigits contra la proteïna HER2 ha canviat favorablement el curs d'aquest tipus de càncer de mama. En un treball previ publicat el 2017, també coordinat per Prat, es va demostrar que un test genòmic basat en 50 gens podia ajudar a identificar pacients amb càncer de mama HER2+ que responien al tractament biològic anti-HER2 sense quimioteràpia. Eren dades preliminars i calia més evidència per implementar el test en la pràctica clínica diària.
En els últims dos anys, els investigadors han col·laborat amb altres centres d'Estats Units i Itàlia per analitzar tumors de 422 pacients amb aquest tipus de càncer de mama que van participar en cinc assajos clínics diferents en els que es van avaluar teràpies biològiques sense administrar quimioteràpia. A 305 se'ls havia detectat el tumor de forma precoç i 117 tenien el càncer avançat.
Els resultats d'aquest nou treball han confirmat l'estudi del 2017 i han demostrat que el test pot predir la supervivència de les pacients. El test permetrà seleccionar quines pacients tindran un benefici elevat amb les teràpies anti-HER2 i podran rebre menys quimioteràpia de l'habitual o fins i tot evitar-la. A més, també ajudarà a identificar pacients que ja no tenen el tumor i que no cal tractar-les amb cirurgia.
El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones a tot el món. Una de cada vuit el patiran al llarg de la seva vida. Tot i que la mortalitat ha baixat gràcies als programes de cribratge i a la millora dels tractaments, segueix sent la primera causa de mort per càncer en dones a l'Estat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!