Xarxa Vives d'Universitats

Un informe mostra que el 55% dels graus i el 58% dels màsters els cursen estudiants de classe alta

El 60% dels estudiants de grau viu a casa dels pares i finança els estudis amb els ingressos familiars

Pla general d'una classe del màster de professorat. ACN

Pla general d'una classe del màster de professorat. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El 55% dels graus i el 58% dels màsters els cursen estudiants de classe alta. A més, el 60% dels estudiants de grau viu a casa dels pares i finança els seus estudis amb els ingressos familiars. El 63% dels alumnes viuen a casa dels pares. També és majoria qui finança els estudis amb ingressos familiars, un 58% en el cas dels graus i un 43% en el dels màsters. Aquestes són algunes de les dades i conclusions que es desprenen de l'informe 'Via Universitària: Accés, condicions d'aprenentatge, expectatives i retorns dels estudis universitaris'. En aquest treball, realitzat per la Xarxa Vives d'Universitats entre el 2017 i el 2019, han participat més de 40.000 estudiants de 20 universitats de Catalunya, País Valencià, Balears i Andorra.

La classe social predominant a la universitat és l'alta, amb el 55% dels graus i el 58% dels màsters. La classe social baixa suposa només l'11% de l'alumnat. El 22% dels estudiants són fills de progenitors amb un nivell formatiu baix.

Els pares són els principals finançadors dels estudis, tant en els graus (58%), com en els màsters (43%). De fet, per al 25% dels alumnes, els ingressos familiars són l'única font de finançament. Les beques són la segona, però 6 de cada 10 declara no rebre'n cap. Els ingressos per treball són la tercera forma de pagar els estudis. Més de la meitat d'estudiants de grau compaginen feina i estudis, un 52%, però el percentatge s'ha reduït un 7% des del 2016. En el cas del estudiants de màster, el 36% es dedica als estudis a temps complet.

El 63% dels alumnes viuen amb els pares. Dels emancipats, que són el 35%, els d'origen acomodat accedeixen a residències universitàries en major proporció. La resta opta per lloguers compartits amb altres estudiants. La mitjana europea d'estudiants que viuen a la llar familiar se situa en el 36%.

El 82% dels estudiants accedeix a la universitat per la via tradicional, a través de la prova d'accés a la universitat, sense retard ni interrupcions en l'estudi. Només un de cada deu ho fa per vies alternatives, com la Formació Professional. Aquesta via d'accés s'ha reduït set punts en tres anys.

Les dones són majoria a la universitat, el 62%, però la seva presència és minoritària en els graus d'enginyeria (32%) i titulacions mixtes (44,6%). Les noies s'esforcen més, són més disciplinades i constants en l'estudi. La proporció de dones que mostra un nivell alt de dedicació a l'estudi és superior a la dels homes: un 40% enfront del 34%. Les noies, a més, s'ocupen més de la cura d'altres i de les feines a casa. Com més edat i més càrregues familiars, la dona perd més temps d'oci personal que l'home.

Les expectatives de futur són millors ara que fa tres anys, quan es va realitzar la primera onada de l'enquesta. L'expectativa d'ascens social a través dels estudis s'ha incrementat en 11 punts. El 36% confia que podrà assolir una posició social alta, mentre que el 2016 ho creia el 25%. El 54% pensa que els estudis li seran útils per assegurar-se uns bons ingressos, mentre que el 2016 ho considerava el 40%.

Només el 8% dels estudiants universitaris ha fet mobilitat internacional, tot i que un 37% pensa fer-ho. 9 de cada 10 argumenta que les dificultats econòmiques són una barrera. Els estudiants de classe social alta fan el doble de mobilitat internacional (10%) respecte als de classe baixa (4,7%).

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local