Creen un mapa que permet comprovar el grau de gravetat del glaucoma. IMO
ACN |
Barcelona
27-05-2019 15:41
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa ha creat el primer mapa tomogràfic per al diagnòstic del glaucoma. El mapa permet comparar amb 1.000 imatges d’ulls el grau de gravetat del glaucoma, i serà una eina molt útil perquè el pacient decideixi si s'opera o no. Es tracta d'un model objectiu que estableix els diferents graus d'obertura de l'angle irido-cornial de l'ull, un element clau per establir el grau de gravetat d'aquesta patologia. La metodologia desenvolupada per l’investigador compta amb una patent europea de la UPC, l’Institut Max Planck i l’Institut de Microcirugía Ocular (IMO).
El mètode s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu 'Be-Optical' i s’ha publicat enguany a 'Scientific Reports', de la revista 'Nature'.
El glaucoma és la primera causa de ceguera irreversible al món. Consisteix en la degeneració del nervi òptic i en la pèrdua progressiva de la visió perifèrica. La degeneració es produeix a causa d’una excessiva pressió ocular que ocasiona canvis en l’angle irido-cornial. Per tractar aquesta malaltia, l’oftalmòleg estableix un diagnòstic i aconsella al pacient passar o no pel quiròfan. Ara hi haurà una eina objectiva que mostrarà el grau de gravetat de la malaltia.
Es tracta del primer mapa tomogràfic de diagnosi del glaucoma que consta de 1.000 imatges tomogràfiques de l’angle irido-cornial preses amb la tècnica OCT (Ocular Coherence Tomography) i ordenades sobre un plànol, de manera que el pacient pot ubicar molt fàcilment l’estat del seu ull en la zona d’angles més tancats (la més greu) i la zona d’angles més oberts (la més lleu).
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!