L’Escola Agnès de Sitges, primer centre educatiu del Garraf que s’adhereix al projecte Comunitat d’Aprenentatge. Ajuntament de Sitges
Redacció |
Sitges
03-06-2019 13:43
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L’escola Agnès de Sitges és el primer centre educatiu del Garraf que s’adhereix a la Xarxa de Comunitats d’Aprenentatge. Es tracta d’un model educatiu que posa l'accent en tres objectius fonamentals: impulsar l’excel·lència i l’equitat amb un model de centre inclusiu basat en la igualtat de possibilitats, aconseguir l’èxit de resultats per a tothom, plantejant altes expectatives per a tot l’alumnat, i millorar la convivència a través del model dialògic de prevenció i resolució de conflictes.
Després de realitzar la votació a mà alçada i de fer el recompte de vots en una assemblea celebrada el passat divendres, l'Escola Agnès de Sitges per unanimitat ha decidit entrar en aquest projecte. La reunió ha comptat amb la presència de famílies, mestres, alumnes i també de l'alcalde de Sitges en funcions, Miquel Forns, i del regidor d'Ensenyament en funcions, Eduard Terrado. Durant l'assemblea han intervingut la directora de l'Escola Agnès de Sitges, Vinyet Llamas; directora de l'Escola Àngel Guimerà i representant de la Xarxa de Comunitats d'Aprenentatge, Irene Ortoll; la representant del CREA Universitat de Barcelona, Garazi López de Agileta; l'inspector d'Educació de la zona, Lluís Miquel Gràcia; la representat de l'AMPA, Maria José Andrade, la cap d'Estudis de l'Escola Agnès de Sitges, Teresa Sobrón, i la secretària del mateix centre, Vanesa Garcia.
L'alcalde de Sitges en funcions, Miquel Forns, ha assegurat que "aquest projecte dóna resposta als objectius generals del sistema educatiu descrites a l’Estatut d’Autonomia de 2006, segons el qual, totes les persones tenen dret a una educació de qualitat i a accedir-hi en condicions d’igualtat. Per a aconseguir-ho, el treball de transformació social i cultural que promouen les comunitats d’aprenentatge es basa en l’aplicació d’actuacions educatives que s’han demostrat exitoses científicament a l’hora de millorar el rendiment educatiu i la convivència".
El regidor d'ensenyament en funcions, Eduard Terrado, ha destacat que "la decisió de l'Escola Agnès de Sitges és una elecció transcendental i de gran importància per a tots. Estem vivint moments de transformació social i cal transformar l'educació. Aquesta és l'eina principal que ens ha permès i ens ha de permetre a tots fer una societat millor. Aquest projecte aprofundeix en la millora de l’èxit educatiu".
La directora de l'Escola Agnès de Sitges, Vinyet Llamas, s'ha mostrat molt satisfeta de tenir el suport de la comunitat educativa per tirar endavant aquest projecte i ha recordat una frase molt significativa que va dir Nelson Mandela: "L'educació és l'arma més poderosa per canviar el món". Segons Llamas "amb aquest projecte nosaltres no pretenem canviar el món però sí que volem contribuir que sigui millor". Per a la directora del centre: "A partir del proper curs 2019-2020 somiarem. Aquesta potser és la part més bonica del projecte perquè tots i totes somiarem amb quina és l'escola que volem, no només mestres, alumnes i famílies sinó tota la comunitat educativa tindrà un paper decisiu i important.
L'objectiu per a l’Escola Agnès de Sitges és assolir els millors resultats acadèmics, establir les millors relacions interpersonals entre tota la comunitat, introduir canvis en la pràctica educativa, despertar il·lusions i optimisme, obrir el centre educatiu a tota la comunitat i sentir que tothom és partícip de l'educació.
A Catalunya hi ha una cinquantena de centres educatius a la Xarxa de Comunitats d’Aprenentatge. D’aquests, 40 estan en ple funcionament i 11, entre els quals l’Agnès de Sitges, es troben en fase de sensibilització.
Antecedents
El curs 2017-2018 l'Escola Agnès de Sitges va començar a interessar-se pel projecte de Comunitat d'Aprenentatge i va iniciar la fase anomenada de pre-sensibilització. La direcció del centre va demanar al Servei d’Ordenació Curricular d’Educació Infantil i Primària una xerrada per conèixer les línies bàsiques del projecte i què significava ser una escola adherida a aquest projecte.
Al primer trimestre d'aquest curs 2018-2019, el claustre ha realitzat un curs de formació i en paral·lel han visitat centres que ha utilitzen aquest mètode d’ensenyament com l'escola Joaquim Ruyra de l’Hospitalet de Llobregat i l'escola Àngel Guimerà d’El Vendrell.
També s’han implementat Actuacions d'Èxit Educatiu (AEE) com els grups interactius o les tertúlies literàries (sobre llibres clàssics de la literatura universal com 'Ulisses' o 'L'Odissea'). A través d’aquestes activitats ja han començat a veure i a comprovar millores en els resultats acadèmics de les proves de sisè i de tercer de Primària.
També s'han creat comissions mixtes de treball i s'ha començat a fer formació amb les famílies ja que el voluntariat és bàsic per desenvolupar transversalment aquest projecte.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!