Els alumnes de 4rt d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú. Eix
Bàrbara Scuderi |
Vilanova i la Geltrú
18-06-2019 12:28
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La recuperació de la memòria històrica i el treball multidisciplinar té com a protagonistes l’exili i els joves estudiants de 4rt d’ESO de l’Institut Dolors Mallafrè de Vilanova i la Geltrú. El projecte forma part d’un ampli programa del centre relacionat amb la recuperació de la memòria històrica, que es pot seguir a través del blog Les memòries del Mallafrè (https://lesmemoriesdelmallafre.home.blog/) on els treballs dels alumnes tenen una àmplia visualització. Es tracta d’un treball de centre, que també és un treball de ciutat i de país.
Aquest curs els alumnes de 4rt han participat en una obra de teatre sobre l’exili que va donar peu a una recerca col·lectiva i familiar. Explica la professora Míriam Ojeda que quan van començar a treballar l’exili van sorgir històries familiars que van donar lloc a un nou projecte: una base de dades dels avis i àvies del Mallofrè . Els joves estudiants han representat la tragèdia i han explorat en les històries familiars que desconeixien. Ara el projecte es vol ampliar a la ciutat.
La mirada sobre la memòria històrica, comenta Isabel Pérez, cap del Departament, que inclou un treball interdisciplinar dels alumnes, que és continu i que es relaciona també amb el projecte Buchenwald i Exili. En aquest sentit, els estudiants realitzen una visita a Weimar i al camp de Buchenwald, que forma part del seu currículum escolar, a més de les sortides que realitzen a la Maternitat d’Elna, el camp d’Argelès i al MUME, el Museu Memorial de l’Exili a la Junquera. En totes les visites els joves aprenen el significat del fet històric i el treball de les fonts, documentals i orals, que fan possible el seu coneixement.
L’obra del teatre de l’exili, que es va presentar el passat Sant Jordi, ha suposat un nou pas endavant i un reforç del programa. Els joves reconeixen que han aprés i també han experimentat emocions diverses a més de reviure en primera persona, tot i que fos a l’escenari, el que suposa l’exili forçat. El desplaçament col·lectiu d’una generació i una cultura. Els estudiants s’han posat a la pell de personatges com Maria Zambrano, Neus Català, Antonio Machado, Pau Casals o Frederica Montseny, al costat de dones embarassades, infants, ferits de guerra i d’altres persones anònimes que van travessar les fronteres per continuar la lluita, la seva carrera o simplement per sobreviure. L’experiència ha estat un laboratori de coneixement i reconeixement. Una manera de fer viure la història, per mantenir-la viva.
Dues recomanacions: l’entrevista per EIX DIARI, en que es relata l’argument de l’obra i la seva significació; i visitar el blog de les memòries, que enriqueix els estudiants i a la ciutat.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!