Drogues

Projecte Home reclama que s'aturi l'activitat dels clubs de cànnabis "fins que no hi hagi un marc legal adequat"

L'entitat alerta de l'increment de les apostes esportives i avisa que la gravetat dels problemes amb les drogues no rep l'atenció social i política que mereix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'ONG per a les addicions Projecte Home Catalunya ha demanat aquest dimarts que s'aturi temporalment l'activitat dels clubs de cànnabis "fins que no hi hagi un marc legal adequat". Ho ha demanat el director de l'entitat, Oriol Esculies, perquè ha assegurat que les males praxis hi estan proliferant després que el Tribunal Constitucional anul·lés la llei catalana que regulava les associacions de consumidors de cànnabis. En la presentació de l'informe anual de l'entitat, Esculies ha alertat de la "banalització del risc" que tenen les drogues i que la "gravetat" i "magnitud" d'aquest problema no està rebent "l'atenció social i política que mereix". A més, l'entitat ha avisat de l'increment de les apostes esportives i ha demanat no només la seva limitació, sinó també que les persones famoses i els clubs esportius rebutgin aquests patrocinis.

Segons Esculies, les associacions de consumidors de cànnabis estan practicant males praxis, com deixar que hi participin menors d'edat, a causa del buit legal en què es troben. El director de Projecte Home ha insistit que no són contraris a la regulació d'aquestes associacions, però ha remarcat la necessitat de trobar "consensos" entre les forces polítiques sobre la qüestió, cosa que ha subratllat que tampoc existeix entre la comunitat científica.

El cànnabis és, precisament, la substància més consumida pel joves, mentre que entre els adults ho són la cocaïna i l'alcohol. D'altra banda, Projecte Home ha alertat que han augmentat les addiccions sense substància, associades a les compres, el joc o les TIC. Entre aquestes, la més "preocupant" per a l'ONG és la de les apostes esportives, dirigida especialment als joves.

Durant el 2018, Projecte Home va atendre 1.523 persones de forma presencial, una xifra que suposa un augment del 31,1% respecte a fa cinc anys. L'increment ha estat especialment important en els primers cinc mesos del 2019, moment en què s'ha atès un 7,4% més de persones respecte al mateix període de l'any anterior. "Encara no som capaços de reduir substancialment els problemes de drogues", ha dit.

Entre les persones ateses, l'ONG alerta que només el 14% són dones, cosa que segons l'entitat vol dir que moltes dones que pateixen addiccions no arriben a rebre tractament. "Hem de millorar i fer més accessibles els tractaments a les dones", ha defensat Esculies, que ha remarcat que les dones també pateixen més "estigmatització".

El perfil de persona atesa, segons l'entitat, és d'una mitjana d'edat de 40 anys, molts tenen només estudis primaris i només el 42,3% té en la feina la seva font principal d'ingressos en el moment de començar el tractament.

Alerta de la "banalització" social de les drogues

L'ONG per a les addiccions ha alertat que els problemes amb les drogues s'estan "cronificant" i que és un error considerar que no es tracta d'un "problema" només perquè no hi ha un "creixement exponencial" del consum de drogues. "Socialment li perdem la por i no hi ha res pitjor que treure-li importància", ha subratllat.

En aquest sentit, el director de l'entitat ha alertat de la manca d'inversió i de prevenció contra les drogues. "La dimensió, gravetat i magnitud dels problemes amb les drogues no està rebent l'atenció social i política que mereix", ha reivindicat.

Així, Esculies ha reclamat a les forces polítiques que aprovin la Llei d'Alcohol i Menors d'Edat, aturada al Congrés i el Senat, així com impulsar programes per prevenir el consum de drogues i altres addiccions.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local