Míriam de Lamo |
Vilanova i la Geltrú
04-07-2019 08:17
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Amb 16 anys, l'Arnau -nom fictici- és un apassionat de la informàtica. Volia convertir-se en auxiliar de muntatge i manteniment d’equips informàtics, però acaba de quedar-se a les portes d'accés al pla de formació que imparteix l'Institut Municipal d'Educació i Treball de Vilano va (IMET): només un dels tres joves amb necessitats educatives especials que hi optaven ha obtingut la plaça. El fet que l'oferta formativa no s'ajusti a la demanda d'aquest col·lectiu, oferint-li menys possibilitats que a la resta d'aspirants, i que l'entrevista per accedir al curs tampoc no s'adapti a aquest tipus d'alumnat, suposa un cas de discriminació segons la mare del jove, Isabel Marco, que vol donar a conéixer les enormes dificultats de les persones afectades per autisme a l'hora d'integrar-se en l'educació ordinària.
“Aquests nens estan apart del sistema, els tallen les ales”, explica Marco. “Tenen problemes de socialització i, si no els ajudes, el problema es fa més gran. Ja estan ben aparcadets a la USEE (Unitat de Suport a l'Educació Especial)”, lamenta. La mare del noi denuncia que la falta d'adequació del pla formatiu que ofereix l'IMET per als i les joves amb necessitats educatives especials suposa un greu cas de discriminació. Així, Marco critica que “els aspirants que han al·legat necessitats educatives especials a l'hora de preinscriure's al Pla de Formació i Inserció Auxiliar de muntatge i manteniment d’equips informàtics tenen gairebé la meitat de possibilitats d’entrar que els que ho han fet per la via ordinària”, tenint en compte que hi havia 16 places ordinàries per a 29 aspirants, i només una plaça de necessitats educatives especials per a tres aspirants. “El que més m'indigna és que entenc que hi ha la possibilitat que el meu fill no hi entri, però ha de ser la mateixa que la dels altres”, sosté la mare del jove.
Estigmatització
Marco també critica que l'entrevista realitzada per valorar la capacitat del jove per accedir al curs no va adaptar-se a una persona amb necessitats educatives especials. A més, la mare del jove assegura que van produir-se “irregularitats”. “Segons el procés de preinscripció l’entrevista té per objectiu obtenir informació de la situació, interesos, motivació, aptituds i l'experiència laboral de l'aspirant. Però com tot instrument altament subjectiu està oberta a l'estigmatització i discriminació d'aquest tipus d'alumnat amb preguntes que ratllen la il·legalitat i vulneren la Llei orgànica de protecció de dades del menor com ara el que li van preguntar al meu fill si pren medicació i quina és, unes dades mèdiques que res tenen a veure amb un procés de preinscripció”, assegura. Marco també denuncia que hi va haver “un tracte desigual entre aspirants”, tenint en compte que uns van poder realizar l'entrevista acompanyats i altres no, com en el cas del seu fill.
“Crida desesperada”
Isabel Marco exigeix que l'administració “faci les accions necessàries per a que es garanteixin les condicions d’equitat i igualtat d'oportunitat d'accés per als aspirants amb necessitats educatives especials”. “Cal que augmentin la provisió de places a com a mínim tres places i no una com hi ha ara”, reclama. A hores d'ara, el jove desconeix quin serà el seu futur educatiu, tenint en compte que no ha pogut acabar l'ESO, i, segons Marco, des del centre de secundària on estudiava se li ha assegurat que no pot seguir estudiant, ni tampoc no ha superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà perquè no està adaptada per als estudiants amb necessitats educatives especials. Per tot això, Marco conclou que la seva “és una crida desesperada a qui pugui fer alguna cosa per esmenar aquesta discriminació exercida per una administració pública, el Departament d'educació, que encara no ha respost positivament a esmenar-la”.
Isabel Marco ha realitzat vàries reclamacions a Ensenyament per denunciar la vulneració dels drets del seu fill, sense haver rebut una resposta. Des de l’IMET asseguren que “el programa depèn del Departament d’Ensenyament de la Generalitat. Els criteris d’accés, la inscripció i els continguts del curs els determina la Generalitat”. Així, el centre puntualitza que el curs “es fa a l’IMET com a espai físic on es desenvolupa” però no té “incidència ens els criteris d’accés o de selecció d’alumnes. Des de l'Institut Municipal d'Educació i Treball també s'afirma que el cas “s’ha fet arribar als responsables del departament d’Ensenyament de la Generalitat i a l’inspector d’ensenyament de la zona perquè intervinguin en el cas exposat”.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!