Ginecologia i Obstetrícia

L'Hospital Sant Camil ja permet que els pares puguin entrar al quiròfan durant els parts per cesària

L’objectiu és disminuir l’angoixa de la dona durant el part i fomentar el vincle directe i immediat amb el nadó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Sant Camil ja permet que les parelles de les dones embarassades puguin entrar al quiròfan durant les cesàries. Aquesta iniciativa té un doble objectiu, segons l'hospital: "En primer lloc, vetllar perquè la dona se senti més segura i acompanyada per tal de disminuir l’angoixa que pugui tenir a causa de la intervenció. En segon lloc, poder aplicar el mètode pell amb pell per crear un vincle directe entre la mare, la parella i el nadó, des del primer moment del naixement".

El mètode pell amb pell o cangur consisteix en posar en contacte directe al nadó sense roba amb la mare, immediatament després de néixer. D’aquesta manera el nadó pot sentir l’escalfor i els batecs del cor que ha sentit durant nou mesos, l’olor corporal i el tacte, a una gran part del seu cos. En cas que el part sigui per cesària, com la mare acaba de ser intervinguda, la parella serà l’encarregada de fer el pell amb pell. Per aquest motiu, és important que pugui entrar a quiròfan i comenci a fer aquest procediment el més aviat possible.

El contacte pell amb pell té diversos beneficis pel nounat: millora la seva adaptació cardíaca i respiratòria, permet mantenir la temperatura corporal i els nivells glucèmics (sucre en sang) i contribueix a iniciar l’estimulació sensorial, tàctil, auditiva, olfactiva i visual. A més, el contacte directe afavoreix el vincle afectiu, disminuint l’estrès del nadó en l’adaptació al nou entorn.

Segons la Dra. Ana Torres, cap de servei de Ginecologia i Obstetrícia de l'hospital del Garraf, “apostem pel part respectat, defensant els drets de la dona i de la parella, així com els drets del nadó, principalment a estar en contacte amb la seva mare des del primer moment, per poder gaudir de la lactància materna sense interferències” .

Segons Marta Bernadó, llevadora de Sant Camil, “els professionals hem de fer tot el que estigui al nostre abast per tal de facilitar el pell amb pell, evitant separacions injustificades”.

Des del Servei de Ginecologia de l’HRSC es recorda que entrar a quiròfan és optatiu. Per aquest motiu, en el cas que s’hagi de realitzar una cesària i la parella no vulgui entrar, podrà fer el pell amb pell a l’habitació, mentre es finalitza la intervenció. També cal mencionar que l’acompanyant no podrà entrar si es detecta algun risc per la mare o el fetus, degut a l’elevat grau d’urgència de la cesària.

L’any 2017, l’Hospital Sant Camil va atendre 649 parts, dels quals un 18% van ser cesàries programades o urgents. El projecte es va iniciar a finals de 2018 i, tal com explica la Marta Bernadó, “totes les parelles que han compartit el moment de la cesària han expressat la seva satisfacció i ho han valorat molt positivament”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local