Pla obert d'un dels menors estrangers no acompanyats acollits a Cubelles, vestit amb camisa verda de geganter durant la Festa Major. ACN
ACN/ Gemma Sánchez |
Cubelles
20-08-2019 10:12
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
La integració dels menors estrangers no acompanyats (MENA) s’està traduint en múltiples fórmules per tal d’oferir un futur millor als nanos que els darrers mesos han arribat a Catalunya sense família ni recursos. Projectes socials, educatius i laborals s’estenen a molts municipis per proporcionar-los noves oportunitats. En el cas de Cubelles (Garraf), la clau per a la integració d’aquests joves ha estat la cultura popular: una aliança entre la Fundació Diagrama i l’Agrupació de Balls Populars ha permès a dos menors acollits a la vila endinsar-se en el món dels gegants i els timbals. En Khalid i en Mamadou han debutat aquest estiu a la Festa Major plenament integrats en un entorn que, asseguren, els ha fascinat pel foc, la música i l’acollida de la gent.
La Fundació Diagrama ha trobat en la cultura popular una nova via “d’èxit” per a la integració dels MENA, segons relaten els educadors a l’ACN. Cubelles acull des d’aquest estiu deu joves sense acompanyament familiar, i dos d’ells ràpidament es van sumar a la proposta que els van plantejar els responsables de la fundació. “Volíem fomentar la seva integració al poble i a la cultura, i l’Agrupació de Balls Populars va acceptar el nostre projecte sense dubtar-ho”, apunta el coordinador del centre de Diagrama a Cubelles, Sergi Aguilar, que també destaca la predisposició dels nanos.
“Els agrada qualsevol cosa relacionada amb la festa, el soroll, la música i la diversió”, assegura, i explica que l’encaix dels dos joves a les colles de timbalers i dels geganters va ser “molt senzilla”. Per una banda, explica, un d’ells ja tenia experiència amb la percussió al seu país d’origen, el Marroc, mentre l‘altre noi “estava disposat a apuntar-se al grup que fos”. Aguilar celebra que “a tots dos els va agradar de seguida l’activitat i volen continuar l’any vinent”.
Els educadors es mostren satisfets per la rebuda que han tingut els nanos a les respectives colles populars i els beneficis que això els ha aportat a nivell personal, amb una integració que ha estat “molt ràpida”. “És important que la gent els conegui i vegi que són joves que volen participar a les activitats del poble, però també és bàsic que ells es puguin relacionar amb altres nois i trenquin el cercle de gent del centre on viuen”, relata l’educador.
A banda d’inscriure aquests dos joves a les colles de balls populars, la Fundació Diagrama celebra que els altres vuit menors acollits al mateix centre també s’han implicat a les cercaviles de Festa Major d’aquest estiu. Aguilar assenyala que es tracta de nois més tímids i menys avesats a les activitats culturals que requereixen un compromís als assajos, però destaca que tots vuit han participat com a voluntaris a la festa, amb tasques d’entrega d’aigua als balladors, col•laborant amb el desenvolupament dels cercaviles i en el muntatge de les activitats.
Aguilar assegura que, gràcies a ser membres de les colles i a haver-se implicat com a voluntaris, els joves acollits a Cubelles han guanyat autonomia i confiança per desplaçar-se sols per la vila: “S’han sentit acceptats i ara poden ser més naturals, perquè se senten part de la societat del poble sense problemes, de manera que el seu dia a dia és molt més fàcil”.
“Estem molt agraïts”
En Khalid Ousini i en Mamadou Yero, tots dos de 17 anys i amb menys d’un any d’estada a Catalunya, somriuen tímidament cada cop que se’ls fa una pregunta sobre la seva experiència amb la cultura popular. El primer diu que ràpidament va decidir apuntar-se a la colla de timbals que acompanya els diables per aprofitar els seus coneixements musicals al Marroc, si bé assegura que el va sorprendre la diferència d’estils entre les dues cultures. “M’agrada més com es toquen els tambors al meu país, però aquí ha estat molt fàcil aprendre les cançons i sonen molt bé”, diu.
Al seu torn, en Mamadou va conèixer la cultura gegantera a través d’uns vídeos que li havien ensenyat els responsables del centre d’acollida. “Va ser ell qui ens va dir que volia participar-hi”, expliquen els educadors, mentre ell admet que li ha sorprès gratament el pes dels gegants. Recorda que “el primer dia va ser molt difícil” i estava convençut que “pesarien molt més”. Ell ballava danses tradicionals a Guinea Conakry, on vivia amb la seva família, i assegura que eren coreografies “força més complicades” que haver de fer dansar els gegants.
Tot i la plena adaptació als nous costums culturals, els dos joves admeten que en un primer moment els va sobtar el format de la Festa Major. Especialment per la quantitat de música diferent –amb grups de gralles i timbals-, per la munió de gent als carrers i per la pirotècnia. “Jo havia vist petards a les pel•lícules i em pensava que només n’hi havia als aniversaris”, relata un d’ells, mentre l’altra reconeix que, d’inici, el va sorprendre veure el foc tant a prop dels timbals.
Més enllà de l’enriquiment cultural, els dos es mostren “feliços” d’haver conegut gent nova, ja que han pogut fer nous amics i ara queden amb ells per jugar a futbol. Alhora, remarquen que se senten “molt agraïts” amb els responsables de l’Agrupació de Balls Populars per la seva acollida i per haver-los generat, implícitament, més confiança i seguretat. “Els dono les gràcies perquè ens han ajudat molt. Abans, quan veia un policia sentia por, i ara ja no en tinc”, resumeix en Mamadou.
“Un aprenentatge mutu”
Des de l’Agrupació de Balls Populars de Cubelles (ABPC) afirmen que l’arribada dels MENA a l’entitat ha significat un “aprenentatge mutu”, tant pels joves nouvinguts com pels membres que ja formaven part de les colles i han traçat noves relacions amb els menors acollits al municipi. “Són persones de procedències i cultures diferents, i això ha estat una bona oportunitat per a què tothom pugui conèixer coses noves”, destaca Clàudia Rodríguez, portaveu de l’ABPC.
Rodríguez explica que la intenció de l’entitat és eixamplar la relació amb la Fundació Diagrama i que més joves puguin participar a altres colles de balls populars “per a què puguin conèixer la diversitat de la festa i puguin participar en una de les activitats més integradores que hi ha a poble”. Alhora, ho considera una oportunitat per “crear una gran xarxa entre tots”.
Des de l’entitat també destaquen que la integració dels MENA a l’ABPC “s’ha convertit en una manera de contrarestar els missatges negatius que propaga part de la societat”, en un moment en què al municipi han aflorat comentaris xenòfobs vers aquests joves. “Se’ls hi estan adjudicant etiquetes injustes i nosaltres defensem que tothom mereix una oportunitat”, afegeix Rodríguez.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!