Pla mitjà del responsable d'intrusisme del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Ismael Martí, aquest dissabte 28 de setembre de 2019. ACN
ACN/ Gerard Vilà |
Barcelona
28-09-2019 17:33
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC) denuncia intrusisme laboral a les federacions i clubs esportius del país. El sector assegura que contracten massatgistes per fer la feina dels fisioterapeutes, malgrat que no tenen ni la mateixa formació ni una assegurança de responsabilitat civil en cas que cometin una negligència. El responsable de l'àrea d'intrusisme del CFC, Ismael Martí, deixa clar que la professió de massatgista és "molt respectable i necessària" però "no pot ser que facin un tractament quan no saben la causa". Martí explica que l'increment de persones que fan esport ha fet que augmentés l'intrusisme en aquest camp els darrers anys. "És un problema real, es contracten fisioterapeutes que no estan formats", ha lamentat Martí.
L'intrusisme laboral és un dels principals cavalls de batalla dels fisioterapeutes catalans. L'auge per l'esport ha fet que moltes federacions i clubs esportius contractin massatgistes per fer les funcions dels fisioterapeutes, malgrat que la formació no és la mateixa. En bona part, aquesta situació es dona per la desconeixença per part de la ciutadania de les capacitats i funcions d'uns i altres. "Cada vegada es demanen més serveis en el món esportiu i moltes vegades ens confonen, tot i que nosaltres toquem molts més aspectes", assenyala el responsable de l'àrea d'intrusisme del Col·legi, Ismael Martí.
Per això, reclamen una intervenció per part de la Conselleria de Salut, per tal que "deixi clares" quines són les competències dels massatgistes i les dels fisioterapeutes. "Salut sap perfectament què podem fer nosaltres i què poden fer ells. El problema és que moltes vegades fan tractaments sense tenir ni idea de les causes", assenyala Martí.
A més, des del Col·legi recorden que les seves capacitats van "molt més enllà" del camp esportiu o dels massatges. "Quan algú té un accident de trànsit va al fisio, i també toquem la neurologia, la pediatria. Cal recordar que les competències estan molt ben definides perquè tenim un títol universitari", recorda el responsable de l'àrea d'intrusisme.
En aquest sentit, Martí espera que "es reconegui" millor la professió com per exemple passa a França on els fisioterapeutes tenen unes funcions molt concretes, i que ningú les assumeix sense tenir la formació pertinent.
De fet, la formació és un aspecte molt "important" a França. Martí recorda que abans de poder estudiar la carrera de fisioterapeuta cal superar un curs d'un any que fan tots els que volen entrar a la carrera, conjuntament amb els qui volen fer Medicina i Infermeria.
Cada cop més francesos
Aquesta exigència ha fet que molts estudiants no puguin entrar a fer aquests estudis malgrat que tenen unes notes molt altes. Això ha provocat que les universitats catalanes s'omplin d'aspirants francesos que busquen poder formar-se, per després anar a treballar al seu país.
Una de les que més en té és la EUSES de Salt (Gironès) on prop del 75% dels qui fan la carrera són de França. "Amb la mobilitat europea i com que tenen molt bones notes tenen prioritat perquè l'exigència amb la nota de tall allà és molt més gran que aquí", explica Martí. Amb tot, el membre del Col·legi de Fisioterapeutes destaca "el gran nivell" que hi ha a
Catalunya en la formació d'aquests professionals a les universitats.
Marxa nòrdica i solidària
Per commemorar el dia internacional del Fisioterapeuta, el Col•legi ha organitzat diversos actes que acabaran el proper dissabte 5 d'octubre amb una gran festa a Barcelona. Un d'aquests actes ha estat fer una marxa nòrdica al voltant de la Devesa de Girona, una activitat que els professionals asseguren que "funciona molt bé" com a proposta esportiva.
La iniciativa de fer la marxa va més enllà d'una recomanació dels fisioterapeutes. Aquest any la trentena de participants han fet una petita donació – la voluntat – que ha anat a parar íntegrament a l'Associació de Cardiopaties Congènites, que treballa amb nens que pateixen del cor.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!