Pep Sotillos, activista de lluita contra l'estigma de la salut mental i supervivent, a la roda de premsa. ACN
ACN/ Blanca Blay |
Barcelona
08-10-2019 12:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Només un 12% de les notícies que parlen sobre suïcidi donen veu a persones supervivents. És una de les principals conclusions de l'Observatori sobre el suïcidi als mitjans elaborat per l'entitat Obertament i publicat aquest dimarts. "És important que apareguin més històries de persones que s'estan recuperant i estan agafant les regnes de la seva vida", ha afirmat Ariadna Rogero, responsable de l'informe, en la roda de premsa per presentar els resultats. "Veure un referent pot ajudar a no caure en el suïcidi i a obrir-se als altres", ha explicat Pep Sotillos, activista de lluita contra l'estigma de la salut mental i supervivent. L'estudi fet públic analitza un total de 182 articles de premsa escrita de tot l'Estat triats de forma aleatòria.
Una altra conclusió de l'informe és que el contingut que més interessa als mitjans respecte al suïcidi, amb diferència, és l'explicació o especulació sobre la causa o el motiu que condueix una persona a llevar-se la vida.
Rogero ha advertit que és un "perill" atribuir una mort per suïcidi a una sola causa, ja que el lector pot estar en aquella mateixa situació i identificar-s'hi, com pot ser un desnonament o un cas d'assetjament escolar, per exemple. "Pot arribar a pensar que també té raons per llevar-se la vida, per això és important oferir un context molt més ampli", ha dit suggerint parlar preferiblement de "causa precipitant".
L'entitat subratlla que en alguns col·lectius concrets la realitat està "més invisibilitzada o fins i tot silenciada", com és el cas del suïcidi en persones grans o la problemàtica del suïcidi a les presons.
També es desprèn de l'anàlisi de la mostra que en 1 de cada 4 notícies on es parla de suïcidi hi apareix en relació amb conductes associades a la perillositat.
El to o el llenguatge
Obertament conclou que prop de la meitat (44,5%) de les peces informatives tenen un to "positiu", és a dir, que tracten amb "més cura i sensibilitat" el suïcidi en comparació amb informacions generals sobre salut mental.
Des de l'entitat valoren positivament que s'inclogui la primera persona, la normalització o els missatges per buscar ajuda.
Per contra, un 26,4% tenen un to "neutre", per exemple limitant la informació a un recull de dades, i un 17% un to "mixt". Aquest últim inclou peces en què la imatge pot ser adequada però el titular no. Per últim, en un 11,5% de les notícies el to és "negatiu" perquè, per exemple parla del mètode de suïcidi o en dona molts detalls, fet que pot provocar un efecte contagi perjudicial.
Quant a l'estil periodístic i el llenguatge que s'utilitza, la meitat de les notícies puntuades com a inadequades ho han estat per fer ús de la paraula "suïcides", un terme que Obertament rebutja. "No són suïcides, són persones que han passat per una experiència o han mort per aquesta raó", puntualitza Rogero.
També en l'estil, l'entitat opta per evitar fer servir imatges estigmatitzants, com ara una persona que s'autolesiona o algú caminant per les vies del tren i recomana fer servir imatges d'una persona calmada i reflexiva o dues persones conversant.
"La lluita contra l'estigma pot ajudar notablement a prevenir contra el suïcidi", ha conclòs Israel Molinero, que ha destacat que el reconeixement social i el paper dels mitjans "pot ser clau i molt positiu".
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!