Tots Sants 2019

El 68% dels enterraments del Penedès i Garraf es fan amb taüts ecològics

La tendència de la incineració segueix a l’alça a les comarques del Penedès i ja representen el 44 % dels serveis funeraris

Àltima dissenya els primers fèretres ecològics personalitzables i referma el compromís amb la sostenibilitat mediambiental

Àltima dissenya els primers fèretres ecològics personalitzables i referma el compromís amb la sostenibilitat mediambiental. Àltima

Àltima dissenya els primers fèretres ecològics personalitzables i referma el compromís amb la sostenibilitat mediambiental. Àltima

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Àltima, empresa especialitzada en la gestió de serveis funeraris, tanatoris, crematoris i cementiris amb presència al Penedès i Garraf -a través dels centres de Vilafranca del Penedès, L’Arboç, Lavern, Vilanova i la Geltrú, Sitges i Cubelles-Cunit-, ha dissenyat una proposta única al nostre país, amb l’objectiu d’oferir uns serveis cada cop més sostenibles i personalitzats. Es tracta dels primers taüts de fusta ecològica que permeten la impressió d’una gran imatge a la tapa, amb tinta no contaminant. Les temàtiques poden ser tant d’inspiració religiosa com laica –Sant Jordi, el mar Mediterrani, el Tibidabo, un paisatge de vinyes o un àngel-.

L’empresa funerària aposta des de fa anys per solucions respectuoses amb el medi ambient als diversos centres on presta servei. Tal com exposa Josep Ventura, director general de Serveis Funeraris d’Àltima, “la nostra filosofia és oferir uns serveis funeraris adaptats a les persones i que, a la vegada, siguin el més sostenibles possible. Fa més de deu anys ja vam començar amb alternatives de sepultures ‘verdes’ com el Bosc de la calma, passant per l’adquisició dels primers vehicles elèctrics fins arribar als fèretres ecològics personalitzables d’avui. I no només això, sinó que des de fa tres anys mesurem la nostra petjada de carboni amb l’objectiu de seguir millorant”. La iniciativa ja està en marxa al Tanatori Ronda de Dalt de Barcelona i s’espera que les caixes es distribueixin als centres d’Àltima a les comarques del Penedès i Garraf en els propers mesos, amb possibles noves temàtiques d’imatges.

La incineració arriba al 44 % a la zona

La principal tendència a l’alça dels darrers anys en l’àmbit funerari és la incineració. A Àltima, aquesta opció ja representa prop del 52 % del total de serveis de la companyia, a totes les comarques on opera, en el darrer any. En el cas de les comarques del Penedès i Garraf, la xifra se situa al 44 %, per sota de la mitjana de la província de Barcelona, que frega el 50 %. Segons dades de l’empresa, a Catalunya, la xifra supera el 45 %, una tendència consolidada a les zones urbanes però cada cop més creixent també en àrees menys poblades. Segons el director general de Cementiris de l'empresa, Joan Ventura, "fa uns deu anys que la incineració va començar a despuntar i a marcar tendència al nostre país. És el canvi més important dels darrers temps en l'àmbit dels serveis funeraris i ens hi hem anat adaptant progressivament, integrant el servei de crematori a diversos tanatoris i cementiris que gestionem, així com sepultures i urnes específiques per al destí de les cendres". En aquest sentit, Àltima ha posat en marxa enguany un nou forn crematori al tanatori que va obrir fa poc més d'un any a Terrassa, al barri de Can Petit. En total, l'empresa disposa de vuit crematoris arreu de Catalunya, distribuïts principalment a les províncies de Barcelona i Girona (Figueres i Ripoll). La companyia té previst posar en marxa abans de finals d'any el Tanatori del Litoral, un equipament a Sant Adrià de Besòs que gestionarà conjuntament amb PFB - Serveis Funeraris i que disposarà també de servei d’incineració i d’un jardí per a la inhumació de les cendres.

Del total de serveis d’Àltima al Penedès i Garraf, un 68 % es decanta per taüts ecològics –de fusta de tala controlada, vernissats a l’aigua i sense elements metàl·lics ni texits sintètics- i el 22,5 % de les urnes ja són biodegradables –d’argila, sal, fang o bambú, principalment-. Els canvis d’hàbits a l’hora del comiat també es fa palès pel que fa al tipus de cerimònia al global de zones on opera Àltima, ja que més del 19 % escull opcions laiques i poc més del 80 % són celebracions religioses, majoritàriament catòliques. Al Penedès i Garraf, el 13 % tria homenatges aconfessionals i un 87 % prefereix cerimònies religioses.

La funerària amb més vehicles elèctrics

L'eix de la sostenibilitat abasta fins a l’àmbit de la mobilitat a Àltima, tant pel que fa als vehicles pròpiament funeraris com els comercials. En aquest sentit, l’empresa té previst ampliar la flota de cotxes elèctrics amb 10 noves unitats, principalment durant el primer trimestre de 2020. Disposarà així d'un total de 23 vehicles d’aquest tipus, motiu pel qual es convertirà amb la funerària amb més flota pròpia de cotxes elèctrics del país i d’Europa. La companyia ja va ser pionera el 2009 amb l’adquisició de l’ION, un cotxe fúnebre 100 % elèctric, i el 2013, amb la incorporació del nou model E-Moon, amb més autonomia que l’anterior. L'objectiu de l’empresa és poder tenir una flota 100% elèctrica a mig termini.

Panteons ‘verds’ soterrats enmig de la natura

Àltima aposta des de fa anys per les sepultures respectuoses per la natura. En aquest sentit, l’empresa ha projectat els Panteons del bosc, unes innovadores sepultures soterrades enmig de la natura, al Cementiri de Roques Blanques (El Papiol, Barcelona), que queden integrades plenament amb la vegetació de l’entorn. Dissenyats per l’estudi Batlleiroig Arquitectes, els mateixos que van projectar, fa 35 anys, aquest cementiri comarcal i únic a l’Estat per les diverses iniciatives mediambientals dutes a terme, estan pensats per anar soterrats, a mig metre per sota del prat conegut com a Camí del bosc. Cada panteó disposarà d’una parcel·la independent i íntima coberta de vegetació arbustiva. A prop d’aquí s’hi situarà un banc de pedra natural com a punt d’observació del paisatge i descans dels visitants. La sepultura comptarà amb una petita pedra vertical, a mode d’estela funerària, on serà possible gravar-hi el nom del difunt.

Llibre homenatge a la natura i foment de les ofrenes de flor natural

Coincidint amb el 35è aniversari del recinte, Roques Blanques acaba de publicar un llibre que repassa la flora i la fauna presents en aquest espai, així com els diversos projectes duts a terme al cementiri per a l’estudi i la preservació dels ratpenats i les papallones. Sota el títol d’“El cementiri comarcal Parc de Roques Blanques”, i editat en col·laboració amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers, el llibre és un bell homenatge visual a les diverses espècies que poblen Collserola, amb textos del biòleg Carles Flaquer, il·lustracions de Salvador Vinyes i fotografies de Sílvia i Oriol Massana. L’exemplar s’entregarà a les famílies usuàries de Roques Blanques.

En línia amb el foment d’aquest entorn privilegiat on es troba el cementiri, Àltima ha volgut impulsar enguany una iniciativa per potenciar la flor natural per Tots Sants. Així, s’oferirà gratuïtament una planta natural als usuaris que portin les flors artificials velles (del 28 d’octubre a l’1 de novembre, i fins a finalitzar existències). L’objectiu és reduir el residu plàstic als cementiris i afavorir el compostatge a partir de la flor natural. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local