ACN/ Inés Valverde |
Barcelona
26-11-2019 20:24
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
Un estudi ha conclòs que incorporar hàbits de vida saludable millora els principals indicadors de salut en sis mesos. Són els resultats de l'estudi MedCARS, fet durant mig any a 600 treballadors voluntaris de Seat. Els resultats demostren una correlació directa entre la dieta mediterrània, el canvi d'hàbits real i tutelat i la millora de la salut de la població. En només sis mesos milloren els principals indicadors de salut com el risc cardiovascular, la qualitat de la son i la salut mental i emocional. Aquesta investigació, impulsada per Seat, IrsiCaixa, l'Hospital Clínic, ITAE Empresas i científics de Harvard, han recopilat la base més gran de dades mundial de microbioma associat a una intervenció en la dieta.
Prèviament, a l'abril de l'any passat, el Comitè Científic va fer la presentació d'un estudi sobre la salut dels treballadors de Seat que va permetre concloure que la companyia constitueix una mostra universal de l'entorn i que els resultats es poden extrapolar a la resta de la població. A partir d'aquí es va començar l'estudi MedCAR.
Un grup de 300 treballadors de la fàbrica Seat al Prat va rebre consells d'hàbits saludables. Per altra banda, es van fer sis intervencions per millorar els hàbits de vida de tres-cents treballadors de la fàbrica Seat de Zona. Això incloïa consells de nutrició, receptes saludables i d'esport, intervenció psicològica en treballadors i les seves famílies, un entrepà saludable durant la jornada laboral, oferta saludable en màquines de venda i es va donar 5 litres mensual d'oli d'oliva i 30 grams diaris fruits secs a tots els treballadors.
El consultor de Medicina Interna de l'Hospital Clínic de Barcelona, Ramon Estruch, ha dit que després de mesos d'anàlisi del comportament de la mostra s'ha observat una millora en la salut dels treballadors. Sobretot una millora significativa de factors associats al risc cardiovascular. "Els paràmetres més importants són la disminució del pes i del perímetre de la cintura", ha explicat. També s'observa una millora del perfil lipídic i reducció de marcadors d'inflamació. A més el grup d'intervenció presenta una millora de la puntuació de salut mental i millor qualitat de son.
Per la seva banda, la psicòloga i directora de formació de ITAE Empresas, Laura Solana, ha remarcat que són necessàries eines psicològiques per poder dur a terme els canvis d'hàbits. Ha dit que la intervenció psicològica és "bàsica" per millorar la gestió de les emocions i la resiliència, que proporcionen una plataforma per promoure canvis en la conducta, millor adherència a la dieta mediterrània i un estil de vida saludable.
La doctora i investigadora de Harvard Mercedes Sotos-Prieto ha dit que "petits canvis en hàbits de vida saludables s'han pogut veure manifestats en la millora dels indicadors de salut".
Els investigadors han recol·lectat mostres de microbioma intestinal abans i després de la intervenció. El cap del servei de malalties infeccioses de l'hospital universitari Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, ha dit que amb aquesta nova biblioteca de dades s'obren "noves vies d'investigació que permetran analitzar l'impacte dels canvis nutricionals sobre el microbioma intestinal". Aquest estudi permetrà avançar per veure si el paper del microbioma és determinant o no en determinades patologies i permetrà prevenir i millorar l'estat de salut de les persones a través de l'alimentació.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!