La investigadora predoctoral de l'IDIBAPS i primera signant de l'article sobre mètode per millorar la detecció precoç del càncer de còlon, Saray Duran
ACN |
Barcelona
12-12-2019 18:59
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El Departament de Salut ha completat el desplegament del programa de cribratge de càncer de còlon i recte a tot Catalunya. Això vol dir que totes les dones i homes d'entre 50 i 69 anys han de rebre una carta amb les instruccions per fer-se una prova per detectar sang a la femta que no es veu a simple vista. És una prova senzilla que permet no només detectar càncers en fase precoç sinó lesions premalignes, els pòlips; en extirpar-los, s'evita que evolucionin i s'està prevenint la malaltia. A la ciutat de Barcelona, on fa deu anys va començar a implantar-se el programa, el seguiment se situa prop del 50%. Un cop instaurat a tot Catalunya, els responsables del programa volen que es conegui més per elevar-ne el seguiment i per això fan una crida a la població diana a participar-hi perquè els "beneficis són molt clars". El càncer colorectal és el més freqüent a Catalunya.
S'espera que, gràcies al seguiment del programa, la incidència del càncer colorectal baixi en els propers anys i la supervivència augmenti, entre un 15 i un 20%, segons ha destacat la directora general de Planificació en Salut, Pilar Saura, en roda de premsa. Actualment la supervivència als cinc anys de diagnòstic és del 56% en homes i el 61% en dones i, per tant, es podria aproximar al 80% a la llarga si el programa aconsegueix un alt seguiment. Els estudis indiquen que la detecció precoç mitjançant aquesta prova augmenta les possibilitats de curació i pot disminuir la mortalitat per aquest tumor en un 16% o més en els participants al programa.
Però l'impacte del programa de cribratge ja s'està notant en el present. Segons un estudi comparatiu a l'estat espanyol, en les comunitats autònomes amb programes de cribratge la mortalitat s'ha reduït un 9% després de set anys d'haver-lo començat; una dada prou "significativa" tenint en compte el poc temps que ha transcorregut i que no s'havia completat el desplegament en alguns territoris, ha destacat el director mèdic de l'Hospital Clínic i un dels coordinadors del programa, Antoni Castells.
A l'àrea del Clínic, on primer es va aplicar el programa juntament amb la de l'Hospital del Mar, si fa deu anys el 70% dels pacients amb càncer de còlon necessitaven tractaments oncològics complementaris a la cirurgia, ara la proporció s'ha invertit. El 70% dels pacients amb càncer de còlon no necessiten fer tractaments de quimioteràpia o radioteràpia.
"Donar positiu en el test no és sinònim de càncer, el contrari"
El test de sang oculta en femta és una prova senzilla. Si el resultat del test és negatiu, s'haurà de repetir cada dos anys. Ara bé, quan és positiu, en el 5% dels casos, es demana una colonoscòpia per descartar un càncer. Això és el que acaba passant en la majoria de casos (un 96%). "Donar positiu en el test no és sinònim de càncer, tot el contrari, la gran majoria de pacients que han donat positiu no en tenen", ha deixat clar el doctor Antoni Castells.
El 4% de les proves que donen positiu són per càncer i, en la resta, s'han detectat indicis de sang per motius que no tenen a veure amb la malaltia o per pòlips, que s'extirpen. "No només estem detectant el càncer en fase precoç, sinó que prevenim i això ens permet reduir la incidència. Esperem detectar menys càncers en els propers anys perquè haurem tractat els pòlips", ha afirmat el cap del Servei d'Epidemiologia de l'Hospital del Mar i president del consell assessor de cribratges de càncer de Catalunya, Xavier Castells.
L'any passat, el programa va convidar 834.600 persones a fer-se la prova a Catalunya i més de 375.500 van realitzar-la. En un 5,2% dels casos, la prova de detecció de sang oculta en femta va resultar positiva i es van fer més de 17.500 colonoscòpies. Es van detectar 6.737 persones amb pòlips amb risc que, en el futur, podrien haver progressat cap a malignes. Aquesta potencial progressió s'evita, en la gran majoria dels casos, amb una extirpació en la mateixa colonoscòpia. També es van detectar 676 càncers colorectals, un 70% dels quals en estadis inicials, amb més possibilitats de curació.
Augmentar la participació
El seguiment del programa se situa prop del 50% a Barcelona, però en algunes àrees de la ciutat arriba a gairebé el 60%. El Departament de Salut vol arribar a participacions superiors al 65%, com recomanen les guies europees.
El president del consell assessor de cribratges de càncer de Catalunya ha afirmat que ara cal augmentar la conscienciació entre la població sobre la importància de seguir el programa. Un dels reptes és millorar-ne l'accessibilitat entre la població en situacions de vulnerabilitat. El doctor Xavier Castells ha destacat que un programa de cribratge millora l'"equitat" de la promoció de la salut, ja que vol arribar a tothom.
Un programa de cribratge es dirigeix a la població en general. Aquelles persones amb més risc de patir càncer de colon, per exemple, per antecedents familiars, reben un seguiment més intensiu que la població general.
Deu anys des que es comença a desplegar a Barcelona
El programa de cribratge també celebra enguany una dècada des que es va començar a implantar a la ciutat de Barcelona. Impulsat pel Departament de Salut, liderat per l'Hospital Clínic i l'Hospital del Mar, amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), el programa va començar a les àrees integrals de salut de Barcelona Esquerra i de Litoral Mar, i es va estendre a la resta de la ciutat el 2015. La implicació activa de les farmàcies per aconseguir un major impacte i participació de la població va ser un dels seus elements singulars.
En aquests anys, s'han realitzat a Barcelona més de 575.000 proves que han permès diagnosticar prop de 1.300 càncers invasius i extirpar pòlips amb potencial de tornar-se malignes en 15.500 persones, amb un risc intermedi o alt en el 64% dels casos. S'han enviat prop d'1,4 milions de cartes a més de 566.000 persones. El programa de prevenció s'ha consolidat com una peça clau dins el mapa sanitari barceloní.
Implicació de farmàcies i CAPs
A les comarques de Barcelona i Girona el col·lector de la mostra es recull i es retorna a les farmàcies i, a Lleida i Tarragona, als centres d'atenció primària (CAP). El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi de Dalmases, ha destacat el paper dels farmacèutics per motivar les persones que s'han de fer el test i resoldre'n tots els dubtes.
El càncer més freqüent
Es calcula que l'any passat es van diagnosticar 6.228 casos nous de càncer colorectal (3.634 en homes i 2.594 en dones) i que van morir 2.538 persones (1.513 homes i 1.025 dones).
La majoria de vegades aquest tipus de càncer es desenvolupa a partir de petites lesions de l'interior del budell (pòlips), que poden acabar transformant-se en un càncer. Si es detecta a temps aquest càncer té moltes probabilitats de curació. La majoria de vegades el càncer no produeix cap molèstia fins que la malaltia està avançada i per això és important participar en el programa de detecció precoç.
La prevenció d'aquest tumor també és important, ja que el risc de patir càncer es redueix seguint un conjunt de recomanacions, entre les quals no fumar ni beure alcohol; mantenir-se en un pes saludable, fer activitat física en el dia a dia i alimentar-se de forma saludable. Salut recomana menjar força cereals integrals, llegums, fruita i verdura; limitar el consum d'aliments amb un alt contingut calòric (sucres o greixos), evitar les begudes ensucrades i la carn processada.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!