Marató de Donants de Sang

La marató del Banc de Sang es mou aquest any a ritme de trap per arribar a les 10.000 donacions

La iniciativa tindrà lloc del 10 al 17 de gener amb l'objectiu de remuntar les reserves després de les festes de Nadal

Detall de la mà d'una noia donant sang a la Marató al CCCB, el 12 de gener del 2018. ACN

Detall de la mà d'una noia donant sang a la Marató al CCCB, el 12 de gener del 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La Marató de Donants de Sang de Catalunya, la campanya de donació més important de l'any, començarà el proper divendres, 10 de gener, i s'allargarà fins el dia 17 als principals hospitals. L'objectiu és aconseguir que 10.000 persones donin sang durant aquests dies per arribar als nivells òptims de reserves després de les festes de Nadal, quan les donacions baixen un 25% respecte als altres mesos de l'any. La marató arriba aquest any a ritme de trap, ja que el cantant català Lildami -Damià Rodríguez- ha compost per a l'ocasió una cançó en què explica una vivència familiar. L'altra novetat és que el Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa un servei de Whatsapp, en què qualsevol persona pot fer consultes individuals i rebre informacions destacades. També es podrà donar sang el divendres 10 i el dissabte 11 en una carpa i dos autobusos a la plaça de Catalunya de Barcelona.

"Ho porto ben a dins, a la sang de debò, per quan marxi la tempesta i toqui 'celebración'. El meu germà gran va necessitar un 'trasplant' de medul·la i moltes bosses de sang. Per això parlo del que parlo quan no toca vacil·lar...". Lildami anima a participar a la Marató de Donants de Sang, que comença aquest divendres, i explica l'experiència del seu germà en un videoclip gravat a l'heliport de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona amb la participació d'una desena de receptors de sang. La cançó s'ha estrenat aquest dimarts coincidint amb la presentació de la campanya als ajuntaments de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona, i ja està disponible a les principals plataformes digitals.

Els promotors de la Marató de Donants de Sang de Catalunya intenten innovar cada any i aquesta vegada han volgut connectar directament amb les persones més joves. Aproximadament el 20% dels donants tenen entre 18 i 29 anys. "No és que els joves donin menys sang, però necessitem incorporar-los. Cada anys hi ha unes 25.000 persones que deixen de donar-ne per algun motiu -per edat, per malaltia o altres exclusions- i per això necessitem incorporar 20.000 nous donants i si són joves, a més, tindran un llarg recorregut fent una cosa que omple molt", ha afirmat la directora de comunicació del Banc de Sang, Aurora Masip.

Vuit dies per arribar a les 10.000 donacions

Les persones que vulguin participar a la marató poden anar als principals hospitals catalans. També, el 10 i 11 de gener, es pot acudir a la plaça de Catalunya de Barcelona, on a més de la carpa i dos autobusos, hi haurà activitats especials per a tots els públics. A més, durant la marató, s'organitzen una quarantena de campanyes de donació a diferents ciutats i pobles, com les que es faran als Ajuntaments de Tarragona i Girona.

Totes les persones d'entre 18 i 70 anys, que pesin més de 50 quilos i que es trobin bé de salut poden donar sang, tret d'algunes excepcions.

Els donants es poden apuntar per participar a la marató a través del web maratodonants.cat. Apuntar-se no és imprescindible, només és una manera de facilitar la donació i per rebre un recordatori per correu electrònic el dia abans.

Una baixada del 25% de les reserves

Desembre i gener, així com agost, són els mesos més crítics en les donacions de sang, que es redueixen un 25% respecte a la resta de l'any. Per compensar aquesta baixada de donacions, el Banc de Sang organitza la marató després de Nadal, ja que les donacions baixen durant les festes, amb l'element afegit de la incidència de la grip i altres infeccions, que impedeixen donar sang.

A més de recuperar les reserves, la marató també vol sensibilitzar sobre la importància de donar sang i que aquest és un gest "indispensable" per atendre persones malaltes en alguns tractaments i cirurgies, com els trasplantaments, ha destacat el president del Banc de Sang, Manel Peiró. També ha participat en la presentació de la marató a Barcelona la regidora de Salut, Gemma Tarafa, que ha coincidit a ressaltar el gest de donar sang és de "vital importància" i molt positiu també per a la persona que el fa.

Whatsang!, el nou servei de Whatsapp

El Banc de Sang és el primer organisme de la Generalitat amb un compte oficial de servei al ciutadà a través de Whatsapp i el número és el 677071756. Les converses de Whatsapp amb el Banc de Sang són individuals, de la mateixa manera que es poden fer comunicacions per email o per telèfon. Qualsevol persona pot fer consultes per disposar d'un canal de comunicació àgil i proper amb aquest organisme.

Donar sang, donar vida

Han participat a la presentació de la marató tant persones que han necessitat rebre sang d'altres al llarg de la vida com donants. Toni, a qui han fet dos trasplantaments de medul·la en els darrers sis anys a causa d'un càncer hematològic, ha agraït als donants el seu gest, ja que sense les bosses de sang que va rebre ell "no seria aquí". "Per a mi, cada gota de sang és una gota de vida", ha expressat.

L'escriptora Tanit Tubau, a qui van diagnosticar la malaltia de Crohn als nou anys, ha explicat, amb el sentit de l'humor i ironia que caracteritzen les seves publicacions tant en paper com a les xarxes, que ella és "clienta VIP" del Banc de Sang, sobretot quan va rebre un trasplantament de cèl·lules mare i va necessitar una bossa de sang cada dia durant un mes. També ha assenyalat que s'ha sentit "molt impotent per no poder tornar el que tanta gent m'estava donant" i que per això intenta divulgar i sensibilitzar amb diverses iniciatives, com la festa del seu 30è aniversari, que va celebrar al Banc de Sang de l'Hospital Clínic animant a donar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local