Salut laboral

L'Hospital del Mar redueix un 63% el dolor cervical de les infermeres

La participació dels professionals afectats o la marxa nòrdica són algunes de les claus d'una intervenció innovadora a l'Estat

Dues infermeres de l'Hospital del Mar posen bé el llençol a una pacient després d'haver-la recol·locat al llit. ACN

Dues infermeres de l'Hospital del Mar posen bé el llençol a una pacient després d'haver-la recol·locat al llit. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Hospital del Mar ha aconseguit reduir un 63% el dolor percebut per les infermeres a les cervicals, les espatlles i la part alta l'esquena. Ha estat en el marc d'una intervenció innovadora a l'Estat per prevenir el dolor a l'esquena entre el personal d'infermeria. Una de les claus de la iniciativa és que ha buscat la participació dels mateixos professionals afectats. Grups de treball participatius, seguiment motivacional, marxa nòrdica, mindfulness i una plataforma d'alimentació saludable són els components fonamentals de la intervenció, validada per un estudi en què han participat més de 250 professionals. El treball ha estat liderat pel Servei de Salut Laboral de l'hospital i el publica la revista 'Plos One'. L'Hospital del Mar ja està aplicant aquesta intervenció, que s'anirà ampliant a tot el personal d'infermeria dels centres del Parc de Salut Mar.

El treball ha comptat amb la participació de 257 infermeres que treballen en vuit unitats dels diferents centres del Parc de Salut Mar -entre els quals l'Hospital del Mar, l'Hospital de l'Esperança i el Centre Assistencial Emili Mira- i el Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí. En una part d'aquests unitats s'ha intervingut i en la resta, no.

Com que el dolor osteomuscular té diverses causes, la intervenció aborda el problema des d'una vessant múltiple. En primer lloc, s'han creat grups de treball amb una experta en aquest àmbit del Servei de Salut Laboral i professionals de cada unitat. És el que s'anomena ergonomia participativa. Les propostes de l'experta han estat implementades amb la implicació de professionals d'altres serveis dels centres que poden executar-les, com són la Direcció de Serveis Generals i Infraestructures (hoteleria, manteniment i electromedicina); la Direcció d'Economia i Finances; la d'Informàtica; la Unitat de Formació Continuada; el Servei de Farmàcia i el d'Admissions.

El segon component de la intervenció és la gestió de casos, amb una persona encarregada de fer un seguiment motivacional per telèfon dels professionals afectats per dolor osteomuscular. La idea del seguiment és avaluar les necessitats dels afectats i adreçar-los al servei, mèdic o no, adequat. En cas de ser necessari, en aquesta fase hi participa una psicòloga, que ofereix una breu teràpia per millorar l'autoeficàcia i un taller de creences, per trencar amb determinats estereotips sobre la patologia i la forma d'afrontar-la.

L'últim element és la promoció de la salut entre els professionals amb l'oferta d'activitats saludables i informació per millorar els hàbits de vida. Els participants a l'estudi han pogut accedir a un curs de dotze setmanes de marxa nòrdica; un curs de mindfulness, d'atenció o consciència plena per afrontar l'estrès; i a una plataforma en línia d'alimentació saludable.

Els resultats han demostrat la validesa d'aquest enfocament, amb un descens del 63% del dolor cervical, d'espatlles i a la part alta de l'esquena de les professionals de les unitats on s'ha intervingut, respecte a les unitats on no s'ha fet encara. Els resultats també han estat positius, però sense significació estadística, en el dolor a la part baixa de l'esquena. No s'han registrat canvis en les xifres de baixes laborals per aquestes patologies.

"Aquestes dades reforcen l'encert d'aquesta via multi component i de participació dels professionals per prevenir el dolor osteomuscular en els diferents centres", destaca la doctora Consol Serra, autora principal de l'estudi, cap del Servei de Salut Laboral de l'Hospital del Mar i investigadora del Centre d'Investigació en Salut Laboral (CISAL) i del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública.

L'estudi és fruit de la col·laboració de l'Hospital del Mar amb el CISAL de la Universitat Pompeu Fabra, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBER d'Epidemiologia i Salut Pública, en nom del grup de recerca INTEVAL_Spain. També hi ha participat la Universitat de Groningen, als Països Baixos. El dolor osteomuscular és un dels principals problemes de salut del personal d'infermeria i és la causa de la meitat de les incapacitats temporals a Europa.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local