Salut pública

Salut impulsa un pla per anticipar-se als efectes de l'emergència climàtica sobre la salut de les persones

Un grup de treball i un comitè científica assessoraran el Departament per identificar els impactes, els col·lectius i les àrees més vulnerables de Catalunya

Pla mitjà de Joan Guix, secretari de Salut Pública, i Alba Vergés, consellera de Salut, a la roda de premsa del 13 de gener de 2020. ACN

Pla mitjà de Joan Guix, secretari de Salut Pública, i Alba Vergés, consellera de Salut, a la roda de premsa del 13 de gener de 2020. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Departament de Salut vol passar de donar resposta als efectes de l'emergència i el canvi climàtic a anticipar-se i estendre mesures que evitin o minimitzin l'impacte sobre la salut de les persones de les conseqüències del canvi climàtic a Catalunya. Per això, posa en marxa el programa de resposta de Salut Pública front l'emergència climàtica, un pla que treballarà amb un grup de coordinació encarregat de compartir noves accions i definir indicadors d'avaluació i un comitè tècnic que assessorarà el Departament ens aquests aspectes. Tota la informació, tant els impactes, com els indicadors com les mesures d'adaptació es reuniran en un espai web per a ciutadans, ens locals i professionals.

Segons ha explicat el secretari de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, fins ara el sistema de salut ja dona resposta als impactes del canvi climàtic però amb aquest programa s'aposta per introduir un ''canvi qualitatiu'' que impliqui ''anticipar-nos i preveure'' amb l'elaboració d'informes i protocols i alhora la implementació i avaluació de polítiques que permetin ''l'adaptació al nou entorn''. Així ha definit Guix la funció d'aquest nou programa que pretén doncs, identificar i contactar amb els diferents serveis, unitats i organismes que actualment ja estan implicats en matèria de canvi climàtic i salut, tant dins el Departament com en altres administracions.

La principal tasca del grup de coordinació serà doncs, compartir i coordinar les accions uees portin a terme en matèria de canvi climàtic i salut, impulsar-ne de noves i definir indicadors per avaluar l'efecte del canvi climàtic però també les mesures que s'estiguin realitzant. Un comitè científic, per la seva banda, assessorarà el Departament i el grup de treball en aspectes sobre canvi climàtic i salut.

Tota la informació formarà part d'un espai web del Departament de Salut sobre canvi climàtic i salut, que inclourà la informació que es vagi treballant.

Guix ha explicat que el tipus d'impacte del canvi climàtic és ''molt variat'' i que les respostes hauran de ser també ''molt variades''. Ha posat d'exemple el control que molts organismes públics a diferents àrees ja duen a terme per les plagues de mosquits ha de permetre identificar l'aparició i la progressió d'aquestes espècies i poder realitzar polítiques de ''reducció i control''. També ha parlat de les mesures que s'han començat a recomanar sobre reduir o evitar els treballs a l'aire lliure en condicions de temperatura concretes, per fer front als cops de calor, i reduir així el risc que es pot produir.

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha destacat que el programa ha de permetre ''desfer'' el que l'emergència climàtica ha provocat en la salut de les persones i per això, aposta per fer prevenció ''perquè no vagi a més i reduir-ne l'impacte''. Per Vergés, és necessari impulsar aquestes polítiques i desenvolupar aquestes accions i ser ''molt conscients'' de les conseqüències que té aquest canvi climàtica en la salut de les persones a través de les dades de què es disposa.

Salut situa l'increment de la temperatura, amb més inundacions, sequeres i incendis, l'increment del pol·len o la contaminació de l'aire entre les principals conseqüències del canvi climàtic a Catalunya, a partir del qual, per exemple, s'ha detectat una major distribució estacional i geogràfica dels mosquits, s'han incrementat els cops de calor o han variant i incrementat les situacions d'inseguretat alimentària per nous riscos.

Per començar a donar resposta a aquests situacions, Salut Públic s'ha centrat en els BRACE (Building Resilience Against Climate Effects) per marcar l'estratègia que seguirà aquest programa, que vol complir el mandat i les funcions de la Llei 16/2017 del canvi climàtic. Guix confia en poder tenir en marxa el grup de treball i el comitè científic abans de l'estiu, que ja ha advertit que serà una eina amb un ''creixement progressiu''.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local