Seguretat viària

470 alumnes de 3r i 4rt d’ESO de Vilafranca descobreixen l'altra cara de la conducció

Vilafranca acull l’activitat educativa Canvi de marxa per conscienciar els joves sobre els accidents de trànsit

Vilafranca acull l’activitat educativa Canvi de marxa per conscienciar els joves sobre els accidents de trànsit. Ajuntament de Vilafranca

Vilafranca acull l’activitat educativa Canvi de marxa per conscienciar els joves sobre els accidents de trànsit. Ajuntament de Vilafranca

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquesta setmana s’ha convocat a l’Auditori de Vilafranca 470 alumnes de 3r i 4rt d’ESO de 5 centres vilafranquins (instituts Alt Penedès, Eugeni d’Ors i Nou, escola Sant Ramon i col·legi Sant Josep) per participar en el Canvi de marxa, una activitat educativa, impulsada per la fundació privada sense ànim de lucre Mutual de Conductors amb el suport del Servei Català de Trànsit i la col·laboració de l’Ajuntament i la Policia local de Vilafranca del Penedès. L’objectiu de la convocatòria és el de conscienciar els joves d’entre 14 i 18 anys sobre les causes i conseqüències dels accidents de trànsit, així com fomentar conductes responsables i d’autoprotecció en aquest tram d’edat.

El regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Vilafranca, Joan M. Montfort, assistent a la sessió que es va fer aquest dimarts al matí, ha qualificat “d’impactant l’activitat, que ja fa alguns anys que es repeteix a Vilafranca, perquè la millor tasca de prevenció és impactar i fer entendre el jovent dels riscos de la conducció”. Montfort afegia que l’activitat forma part del programa d’educació vial que es realitza al llarg de l’any des de la Policia Local i que l’any 2019 va arribar a 3.000 persones, infants i joves i gent gran, un altre dels col·lectius en els quals es fan campanyes de prevenció i educació vial.

Canvi de Marxa consisteix en la representació fictícia d’una conversa entre dues germanes, una de les quals presencia un accident de trànsit quan es dirigeix en cotxe cap a la discoteca i truca a l’altra i li explica com ha procedit per avisar les autoritats i socórrer els afectats. Durant el seu relat, s’intercalen vídeos informatius i també testimonis reals d’un policia, un bomber i un membre del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), que expliquen la seva experiència professional com a cossos d’emergència que s’ocupen de la gestió més immediata d’un accident. Així mateix, també es recullen els testimonis reals d’una persona que ha patit un sinistre i d’un familiar d’una víctima, que, al seu torn, mostren les conseqüències que tenen els accidents pels mateixos afectats i per a les persones més pròximes.

La Fundació Mutual de Conductors i el Servei Català de Trànsit pretenen que tant aquesta representació fictícia com els testimoniatges reals serveixin de base d’un treball escolar posterior més exhaustiu per part dels mestres i els alumnes que hi participen. Sobretot a l’hora de prendre consciència sobre factors de risc tals com l’alcohol, les drogues, els medicaments, les distraccions, les presses, la fatiga, o l’excessiva laxitud dins del vehicle. A més, també volen promoure l’autoprotecció dels joves davant dels riscos a la via pública, així com infondre la responsabilitat d’actuar, si cal, per garantir sempre una mobilitat segura. El president de la Fundació Mutual de Conductors, Joan Badenes, llençava un missatge als joves: “si estimen la vida i volen viure molts anys han d’anar molt en compte, quan es condueix s’ha d’anar pendent de la carretera i la conducció”. En definitiva, es tracta que les noves generacions s’eduquin en la prevenció de la sinistralitat i l’adquisició de conductes que els protegeixin dels potencials perills a l’hora de desplaçar-se.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local