Un estudi mostra que l'anèmia podria reduir l'eficàcia de les vacunes. ISGlobal
ACN |
Barcelona
05-02-2020 21:30
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'edat i la ubicació geogràfica són els factors que més influeixen sobre el perfil del sistema immunitari i la resposta a la vacunació, i l'anèmia té un efecte important sobre aquests, segons un estudi fet a Moçambic i Tanzània per part de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), el Babraham Institute (Regne Unit) i el Swiss Tropical and Public Health Institute (Suïssa), en col·laboració amb el Centre de Recerca en Salut de Manhiça (CISM). Els resultats, publicats a la revista 'Science Translational Medicine', ajudaran a dissenyar vacunes més eficaces per a la infància primerenca en països de baixos ingressos.
Els primers anys de vida són essencials per al desenvolupament del sistema immunitari. És un període en el qual la resposta a les vacunes és menor i la susceptibilitat a les infeccions és major. Això és particularment cert en països de baixos ingressos, on la malnutrició i altres factors ambientals també poden entrar en joc.
En aquest estudi, un equip internacional va buscar identificar els factors que modelen al sistema immunitari durant els primers anys de vida. Van analitzar mostres de sang obtingudes a partir de nens i nenes que van participar en un assaig clínic per a la vacuna contra la malària a Moçambic i Tanzània. Van estudiar el percentatge dels diferents tipus de cèl·lules que formen el sistema immunitari al llarg de 32 mesos.
Els resultats mostren que la composició del sistema immunitari canvia molt durant la infància primerenca. Aquests canvis s'observen en períodes curts (21 mesos), contrastant amb l'estabilitat observada en l'adult. La comparació amb el perfil immunitari d'una població infantil holandesa mostra que aquesta maduració del sistema immunitari ocorre a edat més primerenca a Àfrica subsahariana, possiblement per la major exposició a certs patògens des d'edats primerenques.
També es van observar diferències de perfil entre tots dos països africans: els de Moçambic tenien un perfil immunitari més activat que els de Tanzània, la qual cosa es va associar amb una millor resposta a la vacuna. Una anàlisi detallada de les mostres indica que aquesta diferència podria deure's a nivells baixos d'hemoglobina. Experiments realitzats en el laboratori del Babraham Institute van confirmar que la deficiència en ferro redueix la diferenciació de cèl·lules productores d'anticossos in vitro.
Aquestes troballes indiquen que l'edat òptima per vacunar nadons i nens pot variar segons el tipus de vacuna i segons la regió geogràfica.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!