Carnaval 2020

L'associació La Malva denuncia mancances en els punts liles del Carnaval de Calafell

La Malva creu insuficient la formació de dues hores que rebran les persones voluntàries per formar part del Punt Lila

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'associació d'Acció Feminista de Calafell, La Malva, ha denunciat diverses mancances en els punts liles del Carnaval de Calafell. La Malva considera que els punts liles no podran garantir la seguretat de les dones que ho necessitin i creu insuficient la formació de dues hores que rebran les persones voluntàries per formar part del Punt Lila.

La Malva ha explicat en un comunicat que l'Ajuntament ha anunciat una “prova pilot” dels punts liles al municipi durant les rues de Carnaval, però alerten que es fa "sense protocol d’actuació propi".

L’Ajuntament de Calafell defensa aquest posicionament al·legant l’adhesió al protocol de seguretat del departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, però La Malva insisteix en remarcar que aquest protocol del Departament d’Interior no és un protocol d’actuació que formi a les professionals que atenen i intervenen en els casos de violència masclista que es presenten al punt lila, sinó un instrument que gestiona la tasca dels i les agents de seguretat del territori en espais d’oci nocturn. Per tant, diuen que la protecció i atenció que es pugui fer a les dones serà insuficient: "aquest protocol de seguretat exclou la realitat de cada territori i per tant, obvia el context concret de Calafell, fet que dificulta la coordinació entre les diferents professionals (CAPS, ABS, SIAD,...) que han d’intervenir en cas de necessitat".

L’altre punt feble que ha detectat La Malva al projecte gira al voltant del personal contractat aquests dies. Segons ha explicat el propi Ajuntament, consistirà en 3 persones divendres, 5 dissabte i 2 diumenge. La Malva destaca que la manca d’efectius impossibilitarà que el punt lila assoleixi l'objectiu de garantir la seguretat de les dones envers aquest tipus de situacions, tenint en compte que si només ens basem en persones inscrites, a la rua de dissabte n’hi ha més de 6000. Davant d’aquest factor, el consistori ha confirmat a l’empresa organitzadora dels punts que es comptarà amb persones voluntàries que supliran la falta de contractacions, tot i que es desconeix de quanta gent extra es disposarà: "aquestes persones voluntàries comptaran amb una sessió formativa de dues hores, la qual des de la Malva es considera insuficient per tal de formar en l’abordatge de les violències envers les dones i poder fer una intervenció efectiva".

La Malva va rebre la proposta de participar al punt lila el passat divendres 24 de gener. Pel col·lectiu feminista ha sigut una sorpresa ja que l’any passat des del consistori es va considerar que les seves membres no estaven capacitades per gestionar un punt lila. Per tant, per tot l'exposat anteriorment, La Malva Acció Feminista Calafell no participarà en els punts liles durant el Carnaval d'enguany: "No obstant, des del col·lectiu es valora positivament la tasca del personal tècnic de l’Ajuntament per intentar tirar endavant polítiques amb perspectiva de gènere tot i la manca de personal i els recursos insuficients. El problema rau, un cop més, en la manca de voluntat política".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local