Carnaval 2020

Vilanova amplia fins a cinc els punts lila a les nits de Carnaval

El ple de dilluns té previst aprovar el Protocol comunitari de prevenció i abordatge de les violències sexuals en l'espai públic

Vilanova amplia fins a cinc els punts lila a les nits de Carnaval. Ajuntament de Vilanova

Vilanova amplia fins a cinc els punts lila a les nits de Carnaval. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest cap de setmana ha començat oficialment el Carnaval de Vilanova i la Geltrú amb el tradicional Ball de mantons. Després de la bona acollida de la posada en marxa dels Punt Lila el passat Carnaval i durant els festivals d'estiu i la Festa Major, s'ha decidit instal·lar fins a 5 punts aquest Carnaval. El primer s'ha situat fora l'Envelat, on s'ha celebrat un dels balls de mantons de dissabte.

Un Punt Lila és un espai de referència físic dins un acte festiu on qualsevol persona que vulgui informació, que hagi estat víctima o testimoni d'una agressió sexual, sigui masclista o homòfoba, es pugui adreçar. Com ha explicat la regidora de Convivència i Equitat, Marta Guinda, “allà hi trobarà sempre persones professionals i voluntàries, que li oferiran assessorament, una primera atenció, i informació de tots els recursos disponibles en cas de patir violència masclista.”. Els altres Punts Lila de Carnaval se situaran en tres ocasions a la plaça de la Vila: divendres 21 per l'Arrivo de 21 a 04 h,  dissabte 22 pel Ball de Mascarots de 22 a 04 h, i dimarts 25 pel Ball del Vidalot de 23 a 04.30 h. Diumenge 23, es tornarà a ubicar fora de l'Envelat durant el Ball del Comparser de 22 a 05 h.

Tots els punts oferiran informació i primera atenció, i disposaran d'un espai tranquil per als casos en què sigui necessària una atenció més específica. Durant aquests actes hi haurà els quatre agents de convivència fent una tasca d'informació i prevenció itinerant, i es comptarà també amb el suport de les entitats organitzadores que ja disposen de personal voluntari a les barres, format específicament. “La prevenció i la lluita contra les violències masclistes és cosa de tots, tots en som corresponsables. Per això és imprescindible que hi hagi una formació  per saber en quins casos actuar i com”, diu Marta Guinda. En aquest sentit, l'any passat es va fer una formació adreçada a les entitats que organitzen esdeveniments i a les persones voluntàries que ho desitgen, i enguany se'n farà una al mes de març i una al mes de setembre.

Per contemplar no només els Punts Lila sinó totes les actuacions que cal endegar per gaudir d'un oci segur sense violències sexuals, el Ple municipal d'aquest dilluns té previst aprovar el Protocol Comunitari de Prevenció i Abordatge de les violències sexuals en l'espai públic. Un document que ha estat elaborat en un procés comunitari entre entitats socioculturals de la ciutat i la Regidoria de Convivència i Equitat. A partir del grup impulsor format per les entitats Bullanga feminista i Lluna de foc, s'hi han adherit, de moment, 17 entitats de la ciutat. Segons la regidora “es tracta d'un protocol de ciutat, no de l'Ajuntament, ja que ha comptat amb l'impuls i la participació de les entitats, i preveiem que se'n vagin adherint més i que sigui un document viu i obert”.

El protocol, que es va començar a treballar l'any 2017, també estableix per exemple el tipus d'actes que hauran de disposar d'un Punt Lila, i fa recomanacions per fer més segurs els trajectes de tornada a casa després de la festa, entre altres.

Paral·lelament, la Coordinadora d'entitats juvenils i culturals i la Regidoria d'Infància i Joventut han establert mesures de prevenció de conductes de risc associades a l'oci nocturn per a les festes que tindran lloc a l'envelat municipal. Unes accions adreçades tant a les entitats organitzadores dels actes com al públic jove que hi participarà. Com ha explicat el regidor de Joventut, Adrià Guevara, “les accions es basen en dos eixos de treball: d'una banda, la prevenció de riscos associats al consum d'alcohol, i de l'altra, la prevenció de violències masclistes”. Així, ja abans de les festes de Nadal es va fer formació a les entitats sobre la dispensació responsable d'alcohol i l'abordatge de conflictes a causa d'un consum excessiu. També s'habilita una zona de descans a l'exterior de l'envelat, i s'ofereix una consumició gratuïta d'aigua al públic. Durant les festes de Carnaval el lema serà “Per Carnaval no tot s'hi val. Gaudeix amb responsabilitat”. Els missatges es podran veure en cartells i lones que es repartiran per centres de secundària i punts estratègics de la ciutat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local