Miquel Mateo, de la Fundació Escola Cristiana; Eva Salvà, de l'Agrupació Escolar Catalana; Josep Ragull, de la Confederació de Centres Autònoms d'Ense
ACN/ Laura Fíguls |
Barcelona
07-03-2020 22:22
Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
L'escola concertada es veu "amenaçada" pel decret de concerts educatius i el d'admissió d'alumnes que està previst que s'aprovin en les properes setmanes. Així ho han alertat representants de les agrupacions de les escoles concertades en una roda de premsa conjunta. "Se'ns ha acabat la paciència", ha dit el vicepresident de la Federació Catalana de Centres d'Ensenyament, Jordi Garcia. De moment, les entitats esperaran quina és la resposta del Departament d'Educació a les més de 150.000 al·legacions presentades per les famílies al projecte de decret de concerts educatius i a les més de 120.000 al projecte de decret d'admissió, però, si s'acaben aprovant sense canvis, estudiaran quines accions emprendre, sense descartar la via judicial.
Els nous decrets posen en perill la viabilitat de les escoles concertades, segons han advertit aquest divendres en una roda de premsa conjunta l'Agrupació Escolar Catalana, l'Associació Professional Serveis Educatius de Catalunya, la Confederació de Centres Autònoms d'Ensenyament de Catalunya, la Federació Catalana de Centres d'Ensenyament i la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.
Segons aquestes entitats, el projecte de decret de concerts educatius reconeix la manca de finançament de les escoles concertades, però no hi dona solucions i això "crea inseguretat". Les agrupacions alerten que el projecte "supedita el concert a una programació anual de l'oferta educativa que podria comportar la supressió d'unitats concertades abans que les famílies hagin pogut optar pel centre de la seva preferència". El nou decret preveu que les concertades escolaritzin almenys un 60% d'alumnes del barri, entre altres canvis, i si no compleixen les noves condicions, se'ls retirarà el concert. Unes mesures, es queixen les concertades, que s'imposen sense preveure dotació econòmica que permeti als centres complir aquestes mesures.
Per això les entitats demanen "finançament" i "respecte" per a l'escola concertada, que té, han defensat, una implicació "certa i convençuda" amb la "realitat diversa" dels alumnes. Demanen que el nou decret no s'aprovi fins que la comissió d'experts no determini el cost de la plaça escolar i que, aleshores, contempli un calendari de finançament per incrementar els mòduls econòmics dels concerts educatius que garanteixi la gratuïtat i eviti que les famílies hagin de fer aportacions econòmiques per a aquests conceptes. L'escola concertada representa el 32% dels alumnes a Catalunya.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.
Subscriu-te ara!