Dia Internacional de la Dona

Clam feminista per exigir igualtat arreu del territori

La vaga feminista del 8M ha convocat activitats reivindicatives i festives durant tot el cap de setmana al Garraf i Penedès

Acte reivindicatiu del Dia de la Dona a Sitges. Ajuntament de Sitges

Acte reivindicatiu del Dia de la Dona a Sitges. Ajuntament de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Un clam feminista inequívoc i unànime per exigir igualtat arreu del territori. La vaga feminista del 8M ha convocat activitats reivindicatives i festives durant tot el cap de setmana al Garraf i Penedès. Lectures de manifests institucionals, jornades formatives, manifestacions reivindicatives i actes lúdics han mobilitzat des de divendres centenars de persones als municipis de la vegueria.

Aquesta tarda a Barcelona, unes 50.000 persones han participat a la manifestació feminista del 8M, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona. La marxa s'ha celebrat el diumenge al vespre en un ambient reivindicatiu i festiu. S'han pogut veure multitud de pancartes per la igualtat, contra la violència masclista i pels drets de les dones des de la plaça Universitat a l'Arc de Triomf, on s'ha llegit un manifest i s'han dut a terme diverses actuacions musicals. A la pancarta de la capçalera es podia llegir el lema "Juntes i diverses per una vida digna". El manifest lamenta que no s'han produït "els canvis necessaris a nivell social i polític" i per això exigeixen "fer efectius tots els drets i totes les llibertats per a totes". "Ho volem tot", reivindiquen.

Obria la manifestació una gran pancarta amb el lema de la marxa i un grup de batucada de dones que tocava al ritme de la música durant el recorregut. A la part superior de la pancarta principal, amb el lema "Juntes i diverses per una vida digna", i el nom de l'entitat "Autoorganització i revoltes feministes contra la precarietat i les fronteres".

L'acte final de l'Arc de Triomf ha estat presentat per Adeline Flaun i Júlia Barceló Fernández i hi han participat desenes de dones activistes que han llegit el manifest. Després han començat a sonar les actuacions previstes de Clika Pika, Heidi Ramírez, Alicia Vatra, Monique Makon, Mancha E Plátano, Mireia Calafell i Obiol, Roba Estesa i Montserrat Anguiano.

"Sabem que juntes som més fortes", comença el manifest, que destaca que conté desenes de reivindicacions. Comença denunciant l'emergència climàtica i "el capitalisme i l'heteropatriarcat, extractivistes i neoliberals". "Ens fan viure d'esquena a la Terra, al Mediterrani i a la nostra pròpia existència", lamenten.

El text també reclama "justícia social" amb un "decreixement econòmic, una transició ecosocial i una cultura regenerativa i feminista". Per això es posiciona "contra les empreses transnacionals i corporacions financeres, agents directes del capital que avancen sobre els cossos i territoris, pobles i barris, monopolitzant, controlant, mercantilitzant i privatitzant els béns naturals i comuns".

També fan una crida a que "la defensa de la vida digna se situï en el centre de l'economia i de la política" i a "la derogació de la llei d'estrangeria, que criminalitza els migrants, i el reconeixement de l'estatus de refugiades climàtiques". El manifest celebra "la força i la salut dels feminismes decolonials".

"Denunciem la creixent precarietat laboral", prossegueix l'escrit, que lamenta "l'extrema precarietat laboral de les treballadores del sector domèstic i de cures". Exigeixen "que les jornades laborals s'adaptin a les necessitats dels cicles de vida". Reclamen també "protecció efectiva de les supervivents de la tracta amb finalitat d'explotació sexual".

El manifest fa una crida a l'autoorganització i la revolta feminista i demana "polítiques públiques, recursos i mitjans suficients enfront les violències masclistes". També exigeixen "la llibertat de les preses polítiques, el lliure retorn de les exiliades i la cancel·lació de totes les causes obertes per haver exercit el dret d'autodeterminació".

"Denunciem la justícia patriarcal", segueix el comunicat, que reclama "prou finançament a l'Església catòlica". També exposen que continuen lluitant "per garantir el dret a l'avortament segur, lliure i gratuït dins la xarxa pública de salut". També exigeixen "la retirada dels fons públics a les escoles concertades en favor d'una única xarxa d'educació pública, laica, inclusiva, gratuïta i amb perspectiva de gènere".

"Davant la guerra del capitalisme contra la vida, ens declarem comunitats de lluita i resistència i celebrem les nostres aliances, molt per sobre de les nostres diferències", finalitza el text.

La participació segons la Guàrdia Urbana ha estat de 50.000 persones. La mateixa font per la manifestació del 8M del 2019 va quantificar que hi havien participat 200.000 persones.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local